Stek
Chociaż jeszcze niedawno w Polsce steki jadało się dość rzadko, dziś restauracje serwujące dobre steki cieszą się ogromną popularności. Zobacz, z czego można je robić i jaki jest sposób ich przygotowania.
Steki to mięsna potrawa, która kojarzy nam się głównie z kuchnią amerykańską. To właśnie mieszkańcy Stanów Zjednoczonych jadają steki najczęściej. Podają je na obiad, zazwyczaj z dodatkiem ziemniaków lub ryżu. Jest to także obowiązkowa potrawa, którą przyrządza się na grillu. W Polsce tradycja jedzenia steków nie jest długa, jednak coraz więcej osób przekonuje się do tego, by raz na czas skosztować takiego mięsnego dania. Są nawet tacy, którzy raz spróbowali dobrze zrobionego steku, i od tego czasu uważają, że jest to ich ulubiona potrawa.
Samo przygotowanie tego mięsnego dania nie jest jednak proste i wymaga wprawy. Podobno dobrego kucharza pozna się właśnie po tym, że będzie potrafił idealnie przygotować stek.
Stek – charakterystyka
Stek to potrawa, która robi się z kawałka mięsa przekrojonego wzdłuż włókien. Najczęściej będzie to mięso wołowe, głównie polędwica lub karkówka. Jednym z najczęściej podawanych steków to tzw. „T-bone steak” serwowany razem z kością. Jest on doceniany przez największych smakoszy.
Czasami kucharze odchodzą jednak od klasyki i robią steki z innych gatunków mięs. Może to być wieprzowina, ale także mięso z jelenia, sarny czy królika. Za każdym razem smak naszej potrawy będzie zupełnie inny.
Stek wołowy – przygotowanie
Prawdopodobnie wszyscy wiedzą, że steki mogą różnić się od siebie stopniem wysmażenia. Niektórzy uwielbiają steki krwiste, inni jadają jedynie te mocno wysmażone. Bez względu na to, który rodzaj najbardziej nam smakuje, są pewne zasady smażenia steków, które muszą być przestrzegane, by nasze danie było soczyste i smaczne.
Przede wszystkim kawałek mięsa może być przewrócony tylko dwa razy. Nie można go także dziurawić w trakcie smażenia. Nie powinno wbijać się w mięso widelca lub noża. Jeśli zdecydujemy się na taki ruch, nasz stek może być finalnie bardzo suchy.
Gdy nasz stek będzie już wysmażony, powinniśmy odłożyć go na talerz i odczekać około 5 minut zanim zaczniemy go jeść. W tym czasie mięso wchłonie wszystkie soki. Proces ten nazywa się fachowo oddychaniem.