Walentynkowa kolacja. Gorące propozycje, które rozpalą was do czerwoności
Walentynki w tym roku będą wyjątkowe – wielu z nas spędzi je w domu, ale za to w towarzystwie ukochanej osoby. Czy jest coś wspanialszego niż celebrowanie tej okazji przy romantycznej, rozpalającej zmysły kolacji?
Walentynkowa kolacja – koniecznie z afrodyzjakami
Ten wieczór to idealny moment nie tylko na uniesienia miłosne, ale i kulinarne szaleństwa. Zazwyczaj sięgamy po dania bądź produkty uznawane za afrodyzjaki. Czyli takie, które podkręcają atmosferę, rozpalają zmysły, a niekiedy przyspieszają krążenie krwi w żyłach.
Co wśród nich zasługuje na szczególną uwagę? Na pewno owoce morza, które z boginią Afrodytą łączy pochodzenie. Selen i cynk, w które obfitują, faktycznie może wpływać pozytywnie na potencję.
A co jeszcze uznawane jest za afrodyzjaki? Szparagi, których kontrowersyjny kształt może rozpalać zmysły, ostre papryczki chili, które zamienią krew we wrzącą lawę za sprawą kapsaicyny. Oczywiście także wino, mogące zmącić zmysły i czekolada, podnosząca poziom hormonów szczęścia.
Możliwości jest nieskończenie wiele, ale najważniejszym kryterium w wyborze dań na wieczór św. Walentego są indywidualne upodobania – jeśli ostrygi budzą wasz niesmak, to z pewnością jedzenie ich nie będzie dla was elementem gry wstępnej.
5 afrodyzjaków, które na pewno masz w swojej kuchni
Co przygotować na kolację w walentynki?
Jeśli lubicie spędzać czas w kuchni, pomyślcie o menu kilkudaniowym z tak efektownymi daniami, jak tort czekoladowy z migdałami czy kotlety cielęce z sosem wiśniowym. A jeśli jednak wolicie uroczy wieczór spędzić z dala od kuchennego blatu, możecie postawić na szybkie propozycje dań makaronowych, które nie mogą się nie udać, czy prostego do przygotowania kurczaka ukrytego pod chrupiącą skórką z ciasta francuskiego.
Oto kilka propozycji, które przygotowaliśmy z myślą o apetycznej kolacji i romantycznym wieczorze we dwoje