Przepis na walentynkową kolację. Makaron z łososiem i orzechami włoskimi
Zastanawiasz się, co podać na walentynkową kolację? Postaw na pewniaka. Makaron z wędzonym łososiem, orzechami włoskimi i kremowym sosem. Przepis jest prosty i szybki, zapewniamy, że tego dania nie da się zepsuć. Za każdym razem wychodzi doskonale.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Okazja: Walentynki
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g makaronu pipe rigate (zakręcone muszelki)
- 150 g łososia wędzonego
- 4 orzechy włoskie
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- kilka kaparów
- 4 łyżki płynnej śmietanki kremówki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- 5 łyżek białego wina
- świeża bazylia
Przepis
- Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy, wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek, orzechy i chwilę podgrzewaj, aż składniki staną się szkliste, ale niezbyt zrumienione.
- Wlej wino i delikatnie odparuj, dodaj pokrojonego na kawałki łososia wędzonego i delikatnie mieszając, chwilkę go podgrzewaj, dodaj kapary.
- Na sam koniec dolej śmietankę i dorzuć poszarpane liście bazylii.
- Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem.
- Na talerzach polej danie dodatkową oliwą, po 1 łyżce na talerz.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl