Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Świeże owoce nie cieszą się dużą popularnością ze względu na cierpki smak i twardą skórkę. Jednak właściwości zdrowotne aronii są nie do przecenienia. Dobrze zrobione przetwory potrafią zaskoczyć również pod względem walorów smakowych.
Kto na swojej działce uprawia krzaczki z aronią, jest w posiadaniu prawdziwego superfood. Owoce z intensywnie czarną skórką o charakterystycznym cierpkim smaku są prawdziwą skarbnicą antocyjanów, które słyną z właściwości przeciwutleniających. Spokojnie, nikt nie będzie cię zmuszał do spożywania świeżej aronii – ale o taki soczek czy konfiturę warto uzupełnić domową spiżarnię.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Botwinka na zimę – 3 niezawodne sposoby przechowywania
Dlaczego warto pić sok z aronii?
Owoce aronii zawierają nie tylko antocyjany, ale także szereg innych związków przeciwutleniających, takich jak kwas chlorogenowy, kwercetyna czy kwas ursolowy. W 2021 roku badacze z Włoch i Pakistanu postanowili sprawdzić, w jaki sposób związki znajdujące się w aronii wpływają na leczenie pacjentów chorych na COVID-19. U osób, którym podawano doustnie suplementy zawierające kwercetynę, zaobserwowano szybki spadek markerów stanu zapalnego (CRP), co przełożyło się na krótszy czas hospitalizacji.
Inne badanie dotyczyło chorych na nowotwory układu pokarmowego. Tym pacjentom podawano chlorogenian wyizolowany z aronii lub innych źródeł roślinnych. Po terapii zaobserwowano ograniczenie rozprzestrzeniania się komórek nowotworowych, co może mieć istotne znaczenie w profilaktyce antyrakowej (za: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov).
Nie musisz borykać się z poważnymi chorobami, aby docenić właściwości soku z aronii. Jeśli chodzi o wsparcie naturalnej odporności organizmu, aronia znajduje się na czołowej pozycji. Zawiera ok. 21 g witaminy C w 100 g owoców, a dodatkowo jest bogata w witaminę K, ważną dla prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowia kości. Witaminy z grupy B wspierają metabolizm energetyczny i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Czy można zrobić sok z aronii bez dodatkowego cukru?
Przetwory z kajecika babci, chociaż również były pełne wartościowych substancji odżywczych, zawierały przy okazji bardzo dużą ilość cukru. Jednak nie musisz dokładnie stosować się do wskazówek babci – możesz przygotować sok z samych owoców i to bez specjalistycznego sprzętu.
Aby aronia puściła więcej soku, a przy okazji zawierała mniej goryczki, warto wrzucić ją do zamrażalnika na ok. 48 godzin. Następnie wyjmij, przepłucz pod bieżącą wodą, osusz i zblenduj na papkę. Aby uzyskać klarowny soczek, musisz przetrzeć zmiksowane owoce przez drobne sitko lub gazę. Do soku z aronii dodaj odrobinę soku z cytryny i przelej do czystych, wyparzonych butelek.
Jeśli chcesz przechowywać sok przez całą zimę, warto go zapasteryzować – w garnku z gorącą wodą lub piekarniku. Pamiętaj, aby nie wkładać zimnych butelek do wrzątku. Zalej je zimną wodą i pozwól, aby stopniowo nabrały temperatury. Pasteryzuj przez 25 minut od momentu zagotowania wody.