Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie

Są takie produkty, które kiedyś można było znaleźć w każdym domu. Dziś o nich nie pamiętamy. Szkoda, bo świetnie wspierają zdrowie i wzmacniają organizm. Idealnym przykładem jest pewne kuchenne warzywo.

Kiedyś pasternak gościł na wszystkich stołachKiedyś pasternak gościł na wszystkich stołach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pasternak. Wygląda prawie tak samo, jak pietruszka, ale bardzo się od niej różni. Jest łagodniejszy w smaku i bardziej przypomina marchewkę. Nasi rodzice i dziadkowie nie wyobrażali sobie gotowania bez niego. Był obecny niemalże w każdym domu i nie wiedzieć czemu z czasem po prostu zaczęliśmy o nim zapominać. Zaczął znikać z kuchni i ustępować miejsca innym produktom. Na szczęście powoli wraca do łask, bo poznaliśmy się na jego właściwościach. A tych jest tak dużo, że ciężko je zliczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad ze słoika. Kurczak, ryż, warzywa i śmietanka, ten przepis jest genialny!

Dlaczego warto jeść pasternak?

Jest niskokaloryczny i w 100 g zawiera jedynie 75 kcal. To przede wszystkim źródło witamin (tych z grupy B i C, E, K) oraz soli mineralnych (potasu i magnezu). Znajdziesz w nim też błonnik. Ale prawdziwą potęgą są związki kumarynowe i olejki eteryczne, które nadają mu właściwości rozkurczowe, moczopędne i przeciwzapalne. Pasternak poprawia trawienie, wspomaga krążenie i obniża ciśnienie. W medycynie ludowej stosuje się go na przeziębienie, np. jako dodatek do lekkiego grzańca. Z kolei wyciąg z jego nasion łagodzi kaszel i napięcie mięśni. Napar z korzenia lub nasion działa też uspokajająco i sprawdza się w stanach stresu oraz przy bólach miesiączkowych.

Jak działa pasternak?

Pasternak to warzywo o szerokim spektrum działania. Pobudza apetyt, wspomaga trawienie i reguluje przemianę materii. Już w starożytności stosowano plastry pasternaku jako przystawkę przed ucztą, a  dziś podobny efekt można uzyskać, serwując go w formie surówki z jabłkiem i cebulą.

Warzywo ma także właściwości moczopędne: wspiera oczyszczanie nerek i zapobiega tworzeniu się złogów. Obniża ciśnienie, poprawia krążenie. Jego działanie rozkurczowe i przeciwzapalne pomaga nie tylko układowi pokarmowemu, ale i sercowo-naczyniowemu. Pasternak wspomaga wydzielanie soków żołądkowych, pobudza apetyt, a jedzony regularnie może przeciwdziałać miażdżycy i otyłości. Jest to świetny produkt dla osób, które dbają o linię.

Dodatkowo może wspomagać walkę z łupieżem, poprawiając ukrwienie skóry głowy i łagodząc stany zapalne. W tym przypadku trzeba go stosować zewnętrznie, na przykład w postaci naparu. Mało kto wie, że pasternak wspiera też porost włosów, ale tutaj robotę robi wyciąg z nasion.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg