Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie

Są takie produkty, które kiedyś można było znaleźć w każdym domu. Dziś o nich nie pamiętamy. Szkoda, bo świetnie wspierają zdrowie i wzmacniają organizm. Idealnym przykładem jest pewne kuchenne warzywo.

Kiedyś pasternak gościł na wszystkich stołachKiedyś pasternak gościł na wszystkich stołach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pasternak. Wygląda prawie tak samo, jak pietruszka, ale bardzo się od niej różni. Jest łagodniejszy w smaku i bardziej przypomina marchewkę. Nasi rodzice i dziadkowie nie wyobrażali sobie gotowania bez niego. Był obecny niemalże w każdym domu i nie wiedzieć czemu z czasem po prostu zaczęliśmy o nim zapominać. Zaczął znikać z kuchni i ustępować miejsca innym produktom. Na szczęście powoli wraca do łask, bo poznaliśmy się na jego właściwościach. A tych jest tak dużo, że ciężko je zliczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad ze słoika. Kurczak, ryż, warzywa i śmietanka, ten przepis jest genialny!

Dlaczego warto jeść pasternak?

Jest niskokaloryczny i w 100 g zawiera jedynie 75 kcal. To przede wszystkim źródło witamin (tych z grupy B i C, E, K) oraz soli mineralnych (potasu i magnezu). Znajdziesz w nim też błonnik. Ale prawdziwą potęgą są związki kumarynowe i olejki eteryczne, które nadają mu właściwości rozkurczowe, moczopędne i przeciwzapalne. Pasternak poprawia trawienie, wspomaga krążenie i obniża ciśnienie. W medycynie ludowej stosuje się go na przeziębienie, np. jako dodatek do lekkiego grzańca. Z kolei wyciąg z jego nasion łagodzi kaszel i napięcie mięśni. Napar z korzenia lub nasion działa też uspokajająco i sprawdza się w stanach stresu oraz przy bólach miesiączkowych.

Jak działa pasternak?

Pasternak to warzywo o szerokim spektrum działania. Pobudza apetyt, wspomaga trawienie i reguluje przemianę materii. Już w starożytności stosowano plastry pasternaku jako przystawkę przed ucztą, a  dziś podobny efekt można uzyskać, serwując go w formie surówki z jabłkiem i cebulą.

Warzywo ma także właściwości moczopędne: wspiera oczyszczanie nerek i zapobiega tworzeniu się złogów. Obniża ciśnienie, poprawia krążenie. Jego działanie rozkurczowe i przeciwzapalne pomaga nie tylko układowi pokarmowemu, ale i sercowo-naczyniowemu. Pasternak wspomaga wydzielanie soków żołądkowych, pobudza apetyt, a jedzony regularnie może przeciwdziałać miażdżycy i otyłości. Jest to świetny produkt dla osób, które dbają o linię.

Dodatkowo może wspomagać walkę z łupieżem, poprawiając ukrwienie skóry głowy i łagodząc stany zapalne. W tym przypadku trzeba go stosować zewnętrznie, na przykład w postaci naparu. Mało kto wie, że pasternak wspiera też porost włosów, ale tutaj robotę robi wyciąg z nasion.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja