Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?

Coraz więcej osób sięga po ten włoski przysmak jako "lżejszą alternatywę dla pizzy". Ale czy rzeczywiście jest zdrowszy, mniej kaloryczna i lepszy dla układu trawiennego? Sprawdź, czym się różni, co zawiera i jak przygotować go samodzielnie.

Czy Pinsa jest zdrowsza od pizzy?Czy Pinsa jest zdrowsza od pizzy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Choć wyglądem przypomina pizzę, pinsa to zupełnie inna historia. Inne ciasto, inny skład, inna technika wypieku i inna filozofia jedzenia. Włoski klasyk zyskuje popularność w Polsce jako lżejsza i zdrowsza alternatywa, ale nie każdy wie, z czego naprawdę powstaje i czym się różni od pizzy. Poniżej wyjaśniamy wszystko – od składników po wartość kaloryczną i sposób przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza w czterech smakach. Każdy znajdzie coś dla siebie

Czym się różni pinsa od pizzy?

Te dwa produkty porównała do siebie Katarzyna Bosacka. Największą różnicą jest ciasto. Pizza to mąka typ 00 (taka bez składników mineralnych), drożdże, woda, sól i trochę oliwy. W przypadku pinsy mamy mieszankę trzech rodzajów mąki: pszennej, ryżowej i sojowej, a zamiast drożdży głównym spulchniaczem jest zakwas pszenny, który zawiera bakterie kwasu mlekowego. Mąka ryżowa sprawia, że pinsa jest puszysta, a sojowa nadaje jędrności. Takie ciasto fermentuje od 24 do nawet 120 godzin, dzięki czemu jest bardziej lekkostrawne, mniej napompowane i często lepiej tolerowane przez osoby z wrażliwym żołądkiem. Piecze się je w metalowej brytfannie.

Pinsa jest też bardziej napowietrzona, puszysta i chrupiąca, a jej kształt zazwyczaj jest owalny. Ma też mniejszą średnicę (ok. 25 cm zamiast typowych 30–40 cm), co automatycznie ogranicza wielkość porcji.

Czy pinsa to naprawdę zdrowsza opcja?

Pinsa uchodzi za zdrowszą nie bez powodu. Po pierwsze: ciasto ma mniej kalorii, bo około 250 kcal/100 g, podczas gdy klasyczne ciasto na pizzę potrafi mieć 320–350 kcal. Po drugie: zawiera więcej błonnika i składników mineralnych dzięki mące pełnoziarnistej i zakwasowi. Do tego proces długiej fermentacji (nawet do 120 godzin) sprawia, że cukry proste są wstępnie "przefermentowane", co wpływa pozytywnie na trawienie. Ma też bardziej puszyste ciasto.

Ale nie oszukujmy się: to, czy pinsa będzie zdrowa, zależy od składników, które na nią wrzucisz. Jeśli dorzucisz tłusty ser, boczek i gotowy sos z cukrem, to nie licz na cud. Dobrze zbilansowana pinsa to warzywa, chude mięso, lekki sos pomidorowy i rozsądna ilość niskokalorycznego sera. W takiej wersji to dobry wybór nawet na kolację. Tylko pamiętaj, by nie jeść jej na każdy posiłek dnia przez kilka tygodni.

Domowa pinsa krok po kroku

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ryżowej,
  • 50 g mąki sojowej,
  • 150 ml wody,
  • 10 g zakwasu pszennego lub 2 g suchych drożdży,
  • łyżka oliwy,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie mąki wymieszaj z solą.
  2. Dodaj zakwas (lub drożdże) i wodę, wyrabiaj 10–15 minut.
  3. Na końcu dodaj oliwę i zagnieć do połączenia.
  4. Ciasto włóż do miski, przykryj i odstaw do lodówki na 24–72 godziny.
  5. Po wyjęciu z lodówki uformuj dwa owalne spody, odstaw na 30 minut.
  6. Posmaruj sosem, dodaj składniki i piecz 5–7 minut w 250°C (najlepiej na kamieniu lub nagrzanej blaszce).
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka