Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę

Odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia. Dietetyk Bartek Kulczyński podpowiada, jaki składnik powinien zagościć na stałe w codziennym jadłospisie.

Dietetyk radzi, by jeść więcej błonnikaDietetyk radzi, by jeść więcej błonnika
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube
Ewa Malinowska

Chociaż dziś dostęp do wiedzy o żywieniu jest dość łatwo, to wiele osób wciąż popełnia dietetyczne błędy. Jednym z największych jest spożywanie za małej ilości błonnika pokarmowego w codziennej diecie. To kluczowy związek dla naszych jelit, zapewniający ich odpowiednią pracę. Źródeł jest wiele, więc warto zadbać o to, by na własnej skórze nie odczuć konsekwencji zbyt małej ilości błonnika w diecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z fit dodatkami. Główny składnik zrób na patelni lub zgrilluj

Dlaczego warto jeść błonnik?

Statystyki są bezlitosne, bo aż 80 proc. Polaków nie spożywa nawet minimalnej zalecanej ilości błonnika. Średnie dzienne spożycie w naszym kraju to zaledwie 18 gramów, a u kobiet jest jeszcze niższe – około 16 gramów. To znacznie poniżej optymalnych 30-35 gramów, które mogłyby przynieść realne korzyści zdrowotne.

Błonnik to prawdziwy sprzymierzeniec naszych jelit. Działa niczym miotełka, pomagając w oczyszczaniu organizmu z toksyn, metali ciężkich i potencjalnie rakotwórczych substancji.

Regularne spożycie błonnika jest kluczowe dla profilaktyki wielu chorób układu pokarmowego. Pomaga obniżyć ryzyko nowotworów jelita grubego, wątroby i żołądka, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na chorobę Leśniowskiego-Crohna i uchyłków jelita grubowego, ale także skutecznie zapobiega powstawaniu hemoroidów oraz łagodzi ich objawy.

Naturalne wsparcie dla jelit i serca

Co więcej, błonnik stanowi pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, takich jak Lactobacillus i Bifidobacterium. Wspiera on zdrowy mikrobiom, co przekłada się nie tylko na lepsze trawienie, ale także na wzmocnienie odporności i ogólne samopoczucie. Zdrowe jelita to podstawa zdrowego organizmu.

Błonnik korzystnie wpływa także na obniżenie poziomu trójglicerydów oraz złego cholesterolu LDL poprzez wiązanie kwasów żółciowych w jelitach i zmniejszenie wchłaniania tłuszczów. Spowalnia także rozwój miażdżycy tętnic wieńcowych i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. To realne działania, które chronią serce.

Otręby to bogactwo błonnika
Otręby to bogactwo błonnika © Adobe Stock

Błonnik powinien pojawić się również w diecie osób, które borykają się z wysokim stężeniem cukru we krwi. Spowalnia wchłanianie glukozy, a u osób zdrowych zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy aż o 47 proc.

Źródła błonnika

Aby czerpać pełne korzyści z błonnika, zaleca się spożywanie minimum 25 gramów dziennie dla dorosłych (20 g dla osób powyżej 65. roku życia), a optymalnie 30-35 gramów. Na szczęście, włączenie go do diety jest prostsze, niż myślisz. Błonnik to element diety, który w erze przetworzonej żywności staje się wręcz niezbędny dla utrzymania zdrowia.

Zastąp białe pieczywo i makarony chlebem graham, razowym, pumperniklem, makaronem razowym, brązowym ryżem.

Włącz do diety kaszę jęczmienną, gryczaną, otręby, płatki owsiane i jęczmienne. Źródłem błonnika jest także fasola, groch, soczewica czy ciecierzyca. Znaleźć go można również w warzywach, takich jak marchew, buraki, brukselka, kalarepa, brokuł, kapusta, seler korzeniowy, fasolka szparagowa czy groszek.

Polacy jedzą go za mało. Hamuje raka i cukrzycę, oczyszcza z toksyn

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce