Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia

Jeszcze w lipcu możemy się cieszyć subtelnym i jednocześnie intensywnym zapachem kwiatów jaśminu. Niestety, te rosnące na polskich krzewach nie są dokładnie takie same jak w aromatycznej herbacie. Sprawdziłam, jaka jest różnica i czy można je wykorzystać w kuchni.

Lipiec jeszcze pachnie jaśminemLipiec jeszcze pachnie jaśminem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Prawdziwy jaśmin lekarski (Jasminum officinale) raczej nie rośnie w Polsce, ponieważ nie jest odporny na niskie temperatury. Można go spotkać w donicach, które są chowane na zimę, ale o wiele lepiej czuje się w cieplejszym klimacie. Kwiaty o intensywnym aromacie, używane do produkcji olejków eterycznych, są intensywnie uprawiane w południowej Azji – na Półwyspie Arabskim i w Indiach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Matcharnia Sandry Kubickiej - co zamówiłyśmy i jak oceniamy?

W Polsce nie rośnie jaśmin, tylko jaśminowiec

Kwiaty, które znamy z polskich parków i ogrodów, nie są kwiatami prawdziwego jaśminu, tylko jaśminowca (Philadelphus coronarius). Ich płatki są znacznie szersze od jaśminu, który znajduje się mieszankach herbacianych. W środku są widoczne żółte pręciki.

Jaśmin lekarski ma cienkie i delikatne płatki, bez pręcików
Jaśmin lekarski ma cienkie i delikatne płatki, bez pręcików © Adobe Stock

Zapach jaśminowca jest bardzo intensywny, jednak jego kwiaty nie są tak słodkie jak prawdziwego jaśminu. Zwłaszcza po obróbce termicznej nabierają gorzkiego w smaku. Jednak one również posiadają właściwości zdrowotne i nie są trujące – możesz wykorzystać je w kuchni, ale musisz liczyć się z tym, że efekt będzie odległy od oczekiwań.

Właściwości zdrowotne jaśminu i jaśminowca

Jedne i drugie płatki można zbierać w celach leczniczych. Kwiaty jaśminu lekarskiego pomagają zwalczać wirusy, działają ochronnie na wątrobę, a zawarte w nich olejki eteryczne wykazują właściwości przeciwutleniające. Również polski jaśminowiec może być stosowany w medycynie naturalnej jako środek pomagający zwalczyć infekcję. Jego zapach działa uspokajająco, przynosi ukojenie i pomaga zasnąć – podobnie jak lawenda.

Przepis na syrop z kwiatów jaśminowca

Kwiaty jaśminowca zrywaj w suchy słoneczny dzień – najlepiej rano, kiedy są najbardziej aromatyczne. Do przygotowania syropu potrzebujesz samych płatków, bez zielonych części i pręcików.

Składniki:

  • 1 litr wody,
  • 2 szklanki kwiatów jaśminowca,
  • 1 kg cukru,
  • sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę. Zestaw z kuchenki i dodaj płatki jaśminowca. Zamieszaj i odstaw do wystygnięcia. Po ostygnięciu trzymaj w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce przez 24 godziny.
  2. Po tym czasie przecedź wodę przez drobne sitko – kwiaty możesz wyrzucić na kompost.
  3. Wstaw do zagotowania z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Gdy syrop zacznie wrzeć, gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.
  4. Gorący syrop przelej do czystych butelek, zakręć i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli chcesz dłużej przechowywać syrop, warto go zapasteryzować.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja