Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Jeszcze w lipcu możemy się cieszyć subtelnym i jednocześnie intensywnym zapachem kwiatów jaśminu. Niestety, te rosnące na polskich krzewach nie są dokładnie takie same jak w aromatycznej herbacie. Sprawdziłam, jaka jest różnica i czy można je wykorzystać w kuchni.
Prawdziwy jaśmin lekarski (Jasminum officinale) raczej nie rośnie w Polsce, ponieważ nie jest odporny na niskie temperatury. Można go spotkać w donicach, które są chowane na zimę, ale o wiele lepiej czuje się w cieplejszym klimacie. Kwiaty o intensywnym aromacie, używane do produkcji olejków eterycznych, są intensywnie uprawiane w południowej Azji – na Półwyspie Arabskim i w Indiach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Matcharnia Sandry Kubickiej - co zamówiłyśmy i jak oceniamy?
W Polsce nie rośnie jaśmin, tylko jaśminowiec
Kwiaty, które znamy z polskich parków i ogrodów, nie są kwiatami prawdziwego jaśminu, tylko jaśminowca (Philadelphus coronarius). Ich płatki są znacznie szersze od jaśminu, który znajduje się mieszankach herbacianych. W środku są widoczne żółte pręciki.
Zapach jaśminowca jest bardzo intensywny, jednak jego kwiaty nie są tak słodkie jak prawdziwego jaśminu. Zwłaszcza po obróbce termicznej nabierają gorzkiego w smaku. Jednak one również posiadają właściwości zdrowotne i nie są trujące – możesz wykorzystać je w kuchni, ale musisz liczyć się z tym, że efekt będzie odległy od oczekiwań.
Właściwości zdrowotne jaśminu i jaśminowca
Jedne i drugie płatki można zbierać w celach leczniczych. Kwiaty jaśminu lekarskiego pomagają zwalczać wirusy, działają ochronnie na wątrobę, a zawarte w nich olejki eteryczne wykazują właściwości przeciwutleniające. Również polski jaśminowiec może być stosowany w medycynie naturalnej jako środek pomagający zwalczyć infekcję. Jego zapach działa uspokajająco, przynosi ukojenie i pomaga zasnąć – podobnie jak lawenda.
Przepis na syrop z kwiatów jaśminowca
Kwiaty jaśminowca zrywaj w suchy słoneczny dzień – najlepiej rano, kiedy są najbardziej aromatyczne. Do przygotowania syropu potrzebujesz samych płatków, bez zielonych części i pręcików.
Składniki:
- 1 litr wody,
- 2 szklanki kwiatów jaśminowca,
- 1 kg cukru,
- sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj wodę. Zestaw z kuchenki i dodaj płatki jaśminowca. Zamieszaj i odstaw do wystygnięcia. Po ostygnięciu trzymaj w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce przez 24 godziny.
- Po tym czasie przecedź wodę przez drobne sitko – kwiaty możesz wyrzucić na kompost.
- Wstaw do zagotowania z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Gdy syrop zacznie wrzeć, gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.
- Gorący syrop przelej do czystych butelek, zakręć i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli chcesz dłużej przechowywać syrop, warto go zapasteryzować.