Szkarłat - E125

Jako konsumenci wybieramy te produkty spożywcze, które są kolorowe, mocno pachnące i świeże. Jest to związane z dodawaniem do nich substancji pomocniczych zmieniających ich właściwości. Tak jest np. z barwnikami nadającymi produktom żywy kolor. Jednym z nich jest E125, czyli szkarłat. Sprawdźmy, czy jest on bezpieczny dla naszego zdrowia.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Dodatki chemiczne

Tajemniczo wyglądające znaki widniejące na etykietach naszych produktów szybko możemy sprawdzić na „Liście E”. Jest to spis wszystkich związków chemicznych stosowanych w produkcji spożywczej. Twórcą listy są wybrane instytucje Unii Europejskiej.

Każdy dodatek chemiczny przed wpisaniem musi spełnić kilka warunków: wystąpiła potrzeba związana z produkcją związku drogą chemiczną, swoją nazwą nie oszukuje konsumentów oraz nie wpływa szkodliwie na nasze zdrowie.

Nieustannie prowadzone są badania nad dodatkami o symbolu E, które pokazują, że niektóre związki okazują się niebezpieczne. W związku z tym niektóre substancje na liście mają dopisek „zabronione w krajach Unii Europejskiej”.

„Lista E” podzielona jest na kilka grup:

Barwniki spożywcze

Szkarłat (E125) został przypisany do grupy barwników spożywczych. Ich funkcją jest wzmacnianie natężenia barwy, przywrócenie koloru zmienionego poprzez procesy technologiczne lub nadanie całkiem nowego odcienia. Barwniki są związkami o symbolu E100-E125. Dodawane do produktów spełniają jeszcze jedną funkcję: podkreślają one smak.

Wyróżniamy kilka rodzajów barwników ze względu na ich pochodzenie:

  1. naturalne, czyli pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego,
  2. identyczne z naturalnymi, które otrzymuje się w procesie syntezy,
  3. syntetyczne organiczne, które są produktami różnych procesów technologicznych, a ich zaletą jest niska cena produkcji,
  4. nieorganiczne substancje barwiące, które powstają dzięki właściwościom metali tworzących barwy.

Barwniki azowe

E125 jest barwnikiem azowym, które otrzymuje się z fenolu oraz związków diazowych. Wraz z tartrazyną (E102), żółcienią chinolinową (E104), żółcienią pomarańczową (E110) czy azorubiną (E122) znalazł swoje zastosowanie w produkcji spożywczej. Szkarłatu używa się w produkcji owoców kandyzowanych. Dodany do produktu, wzmacnia kolor.

Skutki uboczne stosowania szkarłatu

E125 jest związkiem zabronionym w stosowaniu!
Szkarłat, jako jeden z barwników azowych, może wywoływać działania niepożądane. Najbardziej muszą na niego uważać osoby z nietolerancją salicylanów, czyli np. aspiryny. Szkarłat wpływa na uwalnianie się histaminy, co ma związek z dusznościami, katarem siennym i innymi objawami reakcji alergicznych. Szkarłat może przyczynić się także do wystąpienia pokrzywki u osób niecierpiących na alergię.
Szkarłatu nie powinny przyjmować kobiety w ciąży, ponieważ może on powodować skurcze macicy. Stosowanie E125, nawet w małych ilościach, może przyczynić się do poronienia. E125 podawany z benzoesanami również wpływa szkodliwie na nasz organizm. Zwiększa on możliwość wystąpienia nadpobudliwości u małych dzieci.
Istnieją hipotezy, że szkarłat oraz inne barwniki azowe wykazują właściwości kancerogenne.

Magdalena Bury

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód