Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć

Niepozorna roślina o złocistych kwiatach, znana od wieków, wraca do łask. Kocanka piaskowa wspiera wątrobę i układ trawienny, przynosząc ulgę w dolegliwościach pokarmowych.

KocankaKocanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kocanka piaskowa (Helichrysum arenarium) to zioło cenione za swoje właściwości prozdrowotne, szczególnie w kontekście wspomagania pracy wątroby i układu trawiennego. Jej działanie żółciopędne i żółciotwórcze przyczynia się do lepszego trawienia tłuszczów i redukcji wzdęć. Dzięki zawartości flawonoidów i olejków eterycznych kocanka działa przeciwzapalnie i rozkurczowo, wspierając funkcje przewodu pokarmowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omijanie śniadania to błąd? Ekspert wyjaśnia, w jakich sytuacjach to niezdrowy mit

Kocanka piaskowa – naturalne wsparcie dla wątroby i trawienia

Kocanka piaskowa to wszechstronna roślina. Ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Wykazuje działanie:

  • żółciopędne i żółciotwórcze - pobudza wydzielanie żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów i odciąża wątrobę,
  • przeciwzapalne i rozkurczowe - łagodzi stany zapalne dróg żółciowych i przewodu pokarmowego, zmniejszając napięcie mięśni gładkich jelit,
  • detoksykujące - wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, działając moczopędnie,
  • przeciwbakteryjne - dzięki zawartości olejków eterycznych, kocanka działa antyseptycznie.


Regularne spożywanie naparu z kocanki może przynieść ulgę w dolegliwościach takich jak wzdęcia, niestrawność czy uczucie ciężkości po posiłkach.

Kocanka piaskowa nie jest odpowiednia dla każdego. Przeciwwskazania obejmują:

  • kamicę żółciową - działanie żółciopędne może nasilać objawy,
  • niedrożność dróg żółciowych - zwiększone wydzielanie żółci może pogorszyć stan,
  • ciąża i karmienie piersią - brak wystarczających badań dotyczących bezpieczeństwa,
  • alergia na rośliny z rodziny astrowatych - możliwość reakcji alergicznych.

Przed rozpoczęciem kuracji warto skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza w przypadku istniejących schorzeń wątroby czy dróg żółciowych.

Jak przygotować napar z kocanki?

Kocanka to roślina, którą warto wprowadzić do swojej diety. Dlatego też dobrym pomysłem jest przygotowanie naparu z nią w roli głównej.


Składniki:

  • łyżka suszonych kwiatów,
  • szklanka wody (250 ml),
  • opcjonalnie: miód lub cukier.

Sposób wykonania:

  1. Zalej 1 łyżkę suszonych kwiatów kocanki 250 ml wrzącej wody.
  2. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
  3. Odstaw pod przykryciem na 10 minut.
  4. Przecedź i pij pół szklanki naparu 2–3 razy dziennie, najlepiej przed posiłkiem. Możesz ją trochę posłodzić miodem lub cukrem, jeśli nie lubisz neutralnie ziołowego smaku.
  5. Kurację warto prowadzić przez 2–3 tygodnie, po czym zrobić przerwę.

Kocanka piaskowa to naturalne wsparcie dla wątroby i układu trawiennego. Jej regularne stosowanie może przynieść ulgę w dolegliwościach pokarmowych, poprawiając komfort życia.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw