WAŻNE
TERAZ

Atak Rosji na Kijów. Ucierpiał budynek polskiej ambasady

Środki słodzące, nabłyszczające i inne E900 - E999

Substancje słodzące i nabłyszczające to związki, które mają swoje zastosowanie w produkcji spożywczej. Poznamy je po symbolu E900-E999 w składzie produktów spożywczych. W jakich produktach je znajdziemy i czy warto ich unikać? O tym w poniższym artykule

Środki słodzące, nabłyszczające i inne E900 - E999
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

.

Środki słodzące, nabłyszczające i inne to jedna z grup związków chemicznych umieszczona na „Liście E”. Jest to spis substancji pomocniczych dodawanych do produktów żywnościowych, np. w celu zmiany smaku, zapachu czy przedłużenia ich trwałości. Łatwo je poznać, bowiem każdy z nich ma symbol E oraz trzycyfrowy kod.

„Listę E” stworzyły instytucje Unii Europejskiej i tylko te kraje jej podlegają. Obecność związku chemicznego w tym spisie nie jest jednak jednoznaczna z dopuszczeniem go do użytku. Liczne badania chemiczne zajmują się kontrolą poszczególnych substancji. Zdarza się, że wpisany na listę związek okazuje się szkodliwy dla naszego organizmu. W takim wypadku przy substancji nie widnieje uwaga „Dopuszczony do użycia w Unii Europejskiej”.

Grupa „środki słodzące, nabłyszczające i inne” to wszystkie związki chemiczne mające symbol E oraz cyfrę z zakresu 900-999. Jest to np. wosk pszczeli (E901), który jest stosowany jako substancja glazurująca. Również związki takie jak: hel (E939), azot (E941) czy znany wszystkim tlen (E948) widnieją w tej grupie. Każdy z nich jest stosowany jako gaz do pakowania różnego rodzaju produktów spożywczych.

Środkiem słodzącym stosowanym w produkcji spożywczej jest np. aspartam. Jest to biały, krystaliczny proszek, który jest ok. 180 razy słodszy od znanego nam cukru. Kolejną zaletą aspartamu jest fakt, że w 100 gramach tej substancji mieści się tylko 4 kalorie. Ten środek słodzący ma jednak swoich przeciwników. Istnieją hipotezy, że nadmierne stosowanie aspartamu może przyczynić się do rozwoju nowotworów.
Mimo negatywnych opinii, związek E951 często stosowany jest przez osoby cierpiące na cukrzycę. Dzięki swoim właściwościom nie wpływa on na wzrost stężenia glukozy we krwi. Aspartam to jedyna substancja słodząca metabolizowana przez nasz organizm.

Wśród substancji nabłyszczających znaleźć możemy: wosk candelilla (E902) czy wosk carnauba (E903). Są to związki chemiczne, którym zawdzięczamy wygląd drażetek, żelków czy cukierków. Substancje tego typu mają również swoje zastosowanie w tzw. lakierze spożywczym używanym do nabłyszczenia polew, glazur i masy z cukru.

W jakich produktach znajdziemy substancje z grupy E900-E999?

  1. opakowania wyrobów garmażeryjnych i żywności przetworzonej,
  2. produkty związane z higieną jamy ustnej,
  3. produkty o obniżonej zawartości cukru,
  4. mrożonki,
  5. produkty pakowane próżniowo,
  6. słodziki,
  7. produkty typu kawa i herbata.

Skutki uboczne stosowania środków słodzących i nabłyszczających

Związki chemiczne typu E941 czy E948 to substancje, którymi oddychamy, ponieważ znajdują się w powietrzu. Nie udowodniono także skutków ubocznych stosowania środków słodzących. Substancje te nie są więc szkodliwe dla naszego zdrowia, jednak warto pamiętać o tym, że wszystko w nadmiarze szkodzi.

Najbardziej znanymi związkami chemicznymi o symbolu E900-E999 są:

Magdalena Bury

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń