Konserwanty spożywcze

Obecnie konserwanty znane są każdemu konsumentowi. Są dodawane do produktów spożywczych z kilku powodów: przedłużają ich trwałość, poprawiają smak oraz wpływają na ich wygląd. Dzięki konserwantom żywność jest dłużej świeża, a jej wygląd zachęca do kupowania. Pomimo wielu zalet stosowania konserwantów w produkcji spożywczej, znajdą się również ich negatywne strony. Jakie? O tym w poniższym artykule.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Konserwanty są chemicznymi substancjami stosowanymi w produkcji spożywczej. Dodawane do produktów niszczą bakterie mogące powodować zatrucie organizmu. Konserwanty są jedną z grup znajdujących się na „Liście E”. Mają one symbol E200-E299. Nie wszystkie jednak są dopuszczone do użytku w krajach Unii Europejskiej. Związki E216 oraz E217 zostały wycofane z użytku w 2006 roku. Najbardziej znanymi konserwantami są: kwas jabłkowy (E296), kwas mlekowy (E270) czy też kwas octowy (E260). Związki te znajdziemy w składzie wielu produktów spożywczych w naszej kuchni.

Podział konserwantów

Konserwanty dzielimy na:

  1. naturalne, czyli np. sól kuchenna, ocet, cukier, różnego rodzaju przyprawy,
  2. chemiczne, czyli substancje hamujące rozwój bakterii, pleśni i grzybów.

Konserwanty a alergie

Konserwanty dodawane do produktów spożywczych u niektórych osób mogą powodować alergie, np. te związane z układem pokarmowym. Sztuczne barwniki oraz przeciwutleniacze przyczyniają się do tzw. chorób cywilizacyjnych. Uczulać może np. tartrazyna (E102) oraz aspartam (E951).
Wśród konserwantów mających silne skutki uboczne jest także benzoesan sodu (E211), który występuje w napojach gazowanych. Ponadto, E211 w połączeniu z witaminą C (E300) wykazuje właściwości rakotwórcze. W związku z tym należy zwracać uwagę na napoje gazowane z tymi związkami w składzie. Benzoesan sodu wpływa także na uwalnianie się histaminy, dlatego tym bardziej nie powinny go stosować osoby z alergiami.
Alergicy powinni również wystrzegać się kwasu bornego (E284), ponieważ jego stosowanie może prowadzić do uszkodzenia nerek. Kwas borowy bardzo powoli wydalany jest z organizmu, przez co gromadzi się w wątrobie oraz w układzie nerwowym.

Unikajmy również:

  1. kwasu benzoesowego, czyli E210, ponieważ wpływa on drażniąco na śluzówkę żołądka, jelita oraz może powodować wysypki skórne.
  2. benzoesanu potasu, czyli E212, który powoduje reakcje alergiczne.
  3. związków o symbolach E200-E228, czyli siarczyn. Ich stosowanie skutkuje bólami głowy oraz wpływa na wypłukiwanie z naszego organizmu witaminy B1.
  4. związków o numerach E249-E252, czyli azotynów, ponieważ wykazują działanie rakotwórcze.

Konserwanty dodawane do produktów spożywczych w małych ilościach i stosowane raz na jakiś czas nie są szkodliwe dla naszego zdrowia. Obecnie jednak półki sklepowe uginają się od nadmiaru produktów, w których składzie są chemiczne środki spożywcze. Trudno znaleźć produkt, który nie ma w sobie środków konserwujących. Nawet małe ilości konserwantów w organizmie łączą się ze sobą, wpływając negatywnie na nasz organizm.

Konserwanty, które możemy znaleźć w składzie produktów spożywczych, to między innymi:

Magdalena Bury

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce