Konserwanty spożywcze

Obecnie konserwanty znane są każdemu konsumentowi. Są dodawane do produktów spożywczych z kilku powodów: przedłużają ich trwałość, poprawiają smak oraz wpływają na ich wygląd. Dzięki konserwantom żywność jest dłużej świeża, a jej wygląd zachęca do kupowania. Pomimo wielu zalet stosowania konserwantów w produkcji spożywczej, znajdą się również ich negatywne strony. Jakie? O tym w poniższym artykule.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Konserwanty są chemicznymi substancjami stosowanymi w produkcji spożywczej. Dodawane do produktów niszczą bakterie mogące powodować zatrucie organizmu. Konserwanty są jedną z grup znajdujących się na „Liście E”. Mają one symbol E200-E299. Nie wszystkie jednak są dopuszczone do użytku w krajach Unii Europejskiej. Związki E216 oraz E217 zostały wycofane z użytku w 2006 roku. Najbardziej znanymi konserwantami są: kwas jabłkowy (E296), kwas mlekowy (E270) czy też kwas octowy (E260). Związki te znajdziemy w składzie wielu produktów spożywczych w naszej kuchni.

Podział konserwantów

Konserwanty dzielimy na:

  1. naturalne, czyli np. sól kuchenna, ocet, cukier, różnego rodzaju przyprawy,
  2. chemiczne, czyli substancje hamujące rozwój bakterii, pleśni i grzybów.

Konserwanty a alergie

Konserwanty dodawane do produktów spożywczych u niektórych osób mogą powodować alergie, np. te związane z układem pokarmowym. Sztuczne barwniki oraz przeciwutleniacze przyczyniają się do tzw. chorób cywilizacyjnych. Uczulać może np. tartrazyna (E102) oraz aspartam (E951).
Wśród konserwantów mających silne skutki uboczne jest także benzoesan sodu (E211), który występuje w napojach gazowanych. Ponadto, E211 w połączeniu z witaminą C (E300) wykazuje właściwości rakotwórcze. W związku z tym należy zwracać uwagę na napoje gazowane z tymi związkami w składzie. Benzoesan sodu wpływa także na uwalnianie się histaminy, dlatego tym bardziej nie powinny go stosować osoby z alergiami.
Alergicy powinni również wystrzegać się kwasu bornego (E284), ponieważ jego stosowanie może prowadzić do uszkodzenia nerek. Kwas borowy bardzo powoli wydalany jest z organizmu, przez co gromadzi się w wątrobie oraz w układzie nerwowym.

Unikajmy również:

  1. kwasu benzoesowego, czyli E210, ponieważ wpływa on drażniąco na śluzówkę żołądka, jelita oraz może powodować wysypki skórne.
  2. benzoesanu potasu, czyli E212, który powoduje reakcje alergiczne.
  3. związków o symbolach E200-E228, czyli siarczyn. Ich stosowanie skutkuje bólami głowy oraz wpływa na wypłukiwanie z naszego organizmu witaminy B1.
  4. związków o numerach E249-E252, czyli azotynów, ponieważ wykazują działanie rakotwórcze.

Konserwanty dodawane do produktów spożywczych w małych ilościach i stosowane raz na jakiś czas nie są szkodliwe dla naszego zdrowia. Obecnie jednak półki sklepowe uginają się od nadmiaru produktów, w których składzie są chemiczne środki spożywcze. Trudno znaleźć produkt, który nie ma w sobie środków konserwujących. Nawet małe ilości konserwantów w organizmie łączą się ze sobą, wpływając negatywnie na nasz organizm.

Konserwanty, które możemy znaleźć w składzie produktów spożywczych, to między innymi:

Magdalena Bury

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał