Konserwanty spożywcze

Obecnie konserwanty znane są każdemu konsumentowi. Są dodawane do produktów spożywczych z kilku powodów: przedłużają ich trwałość, poprawiają smak oraz wpływają na ich wygląd. Dzięki konserwantom żywność jest dłużej świeża, a jej wygląd zachęca do kupowania. Pomimo wielu zalet stosowania konserwantów w produkcji spożywczej, znajdą się również ich negatywne strony. Jakie? O tym w poniższym artykule.

Konserwanty spożywcze
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Konserwanty są chemicznymi substancjami stosowanymi w produkcji spożywczej. Dodawane do produktów niszczą bakterie mogące powodować zatrucie organizmu. Konserwanty są jedną z grup znajdujących się na „Liście E”. Mają one symbol E200-E299. Nie wszystkie jednak są dopuszczone do użytku w krajach Unii Europejskiej. Związki E216 oraz E217 zostały wycofane z użytku w 2006 roku. Najbardziej znanymi konserwantami są: kwas jabłkowy (E296), kwas mlekowy (E270) czy też kwas octowy (E260). Związki te znajdziemy w składzie wielu produktów spożywczych w naszej kuchni.

Podział konserwantów

Konserwanty dzielimy na:

  1. naturalne, czyli np. sól kuchenna, ocet, cukier, różnego rodzaju przyprawy,
  2. chemiczne, czyli substancje hamujące rozwój bakterii, pleśni i grzybów.

Konserwanty a alergie

Konserwanty dodawane do produktów spożywczych u niektórych osób mogą powodować alergie, np. te związane z układem pokarmowym. Sztuczne barwniki oraz przeciwutleniacze przyczyniają się do tzw. chorób cywilizacyjnych. Uczulać może np. tartrazyna (E102) oraz aspartam (E951).
Wśród konserwantów mających silne skutki uboczne jest także benzoesan sodu (E211), który występuje w napojach gazowanych. Ponadto, E211 w połączeniu z witaminą C (E300) wykazuje właściwości rakotwórcze. W związku z tym należy zwracać uwagę na napoje gazowane z tymi związkami w składzie. Benzoesan sodu wpływa także na uwalnianie się histaminy, dlatego tym bardziej nie powinny go stosować osoby z alergiami.
Alergicy powinni również wystrzegać się kwasu bornego (E284), ponieważ jego stosowanie może prowadzić do uszkodzenia nerek. Kwas borowy bardzo powoli wydalany jest z organizmu, przez co gromadzi się w wątrobie oraz w układzie nerwowym.

Unikajmy również:

  1. kwasu benzoesowego, czyli E210, ponieważ wpływa on drażniąco na śluzówkę żołądka, jelita oraz może powodować wysypki skórne.
  2. benzoesanu potasu, czyli E212, który powoduje reakcje alergiczne.
  3. związków o symbolach E200-E228, czyli siarczyn. Ich stosowanie skutkuje bólami głowy oraz wpływa na wypłukiwanie z naszego organizmu witaminy B1.
  4. związków o numerach E249-E252, czyli azotynów, ponieważ wykazują działanie rakotwórcze.

Konserwanty dodawane do produktów spożywczych w małych ilościach i stosowane raz na jakiś czas nie są szkodliwe dla naszego zdrowia. Obecnie jednak półki sklepowe uginają się od nadmiaru produktów, w których składzie są chemiczne środki spożywcze. Trudno znaleźć produkt, który nie ma w sobie środków konserwujących. Nawet małe ilości konserwantów w organizmie łączą się ze sobą, wpływając negatywnie na nasz organizm.

Konserwanty, które możemy znaleźć w składzie produktów spożywczych, to między innymi:

Magdalena Bury

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów