Konserwanty spożywcze

Obecnie konserwanty znane są każdemu konsumentowi. Są dodawane do produktów spożywczych z kilku powodów: przedłużają ich trwałość, poprawiają smak oraz wpływają na ich wygląd. Dzięki konserwantom żywność jest dłużej świeża, a jej wygląd zachęca do kupowania. Pomimo wielu zalet stosowania konserwantów w produkcji spożywczej, znajdą się również ich negatywne strony. Jakie? O tym w poniższym artykule.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Konserwanty są chemicznymi substancjami stosowanymi w produkcji spożywczej. Dodawane do produktów niszczą bakterie mogące powodować zatrucie organizmu. Konserwanty są jedną z grup znajdujących się na „Liście E”. Mają one symbol E200-E299. Nie wszystkie jednak są dopuszczone do użytku w krajach Unii Europejskiej. Związki E216 oraz E217 zostały wycofane z użytku w 2006 roku. Najbardziej znanymi konserwantami są: kwas jabłkowy (E296), kwas mlekowy (E270) czy też kwas octowy (E260). Związki te znajdziemy w składzie wielu produktów spożywczych w naszej kuchni.

Podział konserwantów

Konserwanty dzielimy na:

  1. naturalne, czyli np. sól kuchenna, ocet, cukier, różnego rodzaju przyprawy,
  2. chemiczne, czyli substancje hamujące rozwój bakterii, pleśni i grzybów.

Konserwanty a alergie

Konserwanty dodawane do produktów spożywczych u niektórych osób mogą powodować alergie, np. te związane z układem pokarmowym. Sztuczne barwniki oraz przeciwutleniacze przyczyniają się do tzw. chorób cywilizacyjnych. Uczulać może np. tartrazyna (E102) oraz aspartam (E951).
Wśród konserwantów mających silne skutki uboczne jest także benzoesan sodu (E211), który występuje w napojach gazowanych. Ponadto, E211 w połączeniu z witaminą C (E300) wykazuje właściwości rakotwórcze. W związku z tym należy zwracać uwagę na napoje gazowane z tymi związkami w składzie. Benzoesan sodu wpływa także na uwalnianie się histaminy, dlatego tym bardziej nie powinny go stosować osoby z alergiami.
Alergicy powinni również wystrzegać się kwasu bornego (E284), ponieważ jego stosowanie może prowadzić do uszkodzenia nerek. Kwas borowy bardzo powoli wydalany jest z organizmu, przez co gromadzi się w wątrobie oraz w układzie nerwowym.

Unikajmy również:

  1. kwasu benzoesowego, czyli E210, ponieważ wpływa on drażniąco na śluzówkę żołądka, jelita oraz może powodować wysypki skórne.
  2. benzoesanu potasu, czyli E212, który powoduje reakcje alergiczne.
  3. związków o symbolach E200-E228, czyli siarczyn. Ich stosowanie skutkuje bólami głowy oraz wpływa na wypłukiwanie z naszego organizmu witaminy B1.
  4. związków o numerach E249-E252, czyli azotynów, ponieważ wykazują działanie rakotwórcze.

Konserwanty dodawane do produktów spożywczych w małych ilościach i stosowane raz na jakiś czas nie są szkodliwe dla naszego zdrowia. Obecnie jednak półki sklepowe uginają się od nadmiaru produktów, w których składzie są chemiczne środki spożywcze. Trudno znaleźć produkt, który nie ma w sobie środków konserwujących. Nawet małe ilości konserwantów w organizmie łączą się ze sobą, wpływając negatywnie na nasz organizm.

Konserwanty, które możemy znaleźć w składzie produktów spożywczych, to między innymi:

Magdalena Bury

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji