WAŻNE
TERAZ

Atak Rosji na Kijów. Ucierpiał budynek polskiej ambasady

Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne E1000-E1999

„Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne” to ostatnia grupa widniejąca na „Liście E”, czyli wszystkich dodatków chemicznych mających zastosowanie w produkcji spożywczej. Substancje te łatwo rozpoznać po symbolu E i numerach z zakresu 1000-1999. O ich działaniu i ewentualnym szkodliwym wpływie na nasz organizm przeczytacie w poniższym artykule.

Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne E1000-E1999
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

„Lista E” stworzona została przez instytucje Unii Europejskiej, dlatego też obowiązuje ona tylko w wybranych krajach. Umieszczono na niej tylko te dodatki chemiczne, które znacznie obniżają koszty produkcji, nie są szkodliwe dla naszego zdrowia oraz swoim znakiem nie wprowadzają klientów w błąd.

Obok grupy „Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne” występują:

  1. Barwniki, czyli symbole E100-E199
  2. Konserwanty, czyli symbole E200-E299
  3. Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości, czyli symbole E400-E499
  4. Środki pomocnicze, czyli symbole E500-E599
  5. Wzmacniacze smaku, czyli symbole E600-E699
  6. Środki słodzące, nabłyszczające i inne, czyli symbole E900-E999

Każda grupa dodatków chemicznych wykazuje inne właściwości, z którymi związane jest ich zastosowanie. W grupie związków E1000-E1999 znajdziemy np. inwertazę (E1103), lizozym (E1105) czy polidekstrozę (E1200). Wszystkie te substancje, chociaż bardzo szkodliwie i chemicznie brzmiące, są dopuszczalne do użytku w krajach Unii Europejskiej.

Stabilizatory to substancje, które po dodaniu do produktu spożywczego, hamują lub opóźniają ich psucie się. Często stosuje się je także do różnych emulsji, leków czy zawiesin. Stabilizator może być także antyutleniaczem. Jego właściwości wpływają także na osłabianie działania czynników takich jak: światło, woda czy temperatura. W produkcji spożywczej stabilizatory możemy znaleźć w: wyrobach cukierniczych, sosach, marynatach, jogurtach, żywności przetworzonej czy owocowych przetworach.

Konserwanty są związkami wpływającymi na przedłużanie trwałości produktów. Oprócz tego, dzięki swoim właściwościom, zmieniają również smak oraz wygląd. Substancje konserwujące hamują także rozwój bakterii mogących przyczynić się do zatrucia organizmu. Mimo tej zalety, spożywanie konserwantów w nadmiarze może wywołać działania niepożądane.

Zagęstniki są związkami chemicznymi odpowiedzialnymi za wzmaganie lepkości danych produktów spożywczych. Jak sama nazwa wskazuje, zagęszczają one daną masę czy emulsję. Mają swoje zastosowanie np. w nabiale, który bez dodania zagęstnika byłby zbyt płynny.

Czy wszystkie symbole E są szkodliwe dla naszego zdrowia?

Obalamy mit: zdecydowanie nie są! Ich znikoma ilość w produktach spożywczych nie wpływa znacząco na nasz organizm. Skutki uboczne mogą natomiast pojawić się przy stosowaniu dużej ilości różnych dodatków chemicznych. Na niektóre z nich powinny uważać szczególnie osoby wrażliwe, alergicy i dzieci, ponieważ wzmagają one reakcje alergiczne.

Najbardziej znanymi związkami z grupy „Stabilizatorów, konserwantów, zagęstników i innych” są:

Alkohol benzylowy
• Inwertaza
Lizozym
• Polidekstroza
• Poliwinylopirolidon
• Poliwinylopirolidonon
Alkohol poliwinylowy

Magdalena Bury

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń