To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
Chyba nie ma bardziej wszechstronnego owocu. Jest pierwszym wyborem podczas przeziębienia. Ale to nie wszystkie jego zasługi, bo też wspiera zdrowie serca i zbija cholesterol. Pij go codziennie, a nie tylko, gdy zaczynasz kaszleć i smarkać. Naprawdę warto!
Czarny bez to krzew znany od setek lat, wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i medycynie ludowej. Owoce czarnego bzu, choć nie nadają się do spożycia na surowo, po obróbce termicznej zyskują właściwości, które wspierają odporność, poprawiają trawienie i mogą wpływać na zdrowie serca. Najczęściej przetwarza się je na sok z czarnego bzu, który warto pić regularnie, a zwłaszcza jesienią i zimą. I choć dla wielu to tylko domowy sposób na przeziębienie, to jego działanie sięga dużo dalej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci
Dlaczego warto pić sok z czarnego bzu?
Czarny bez to jeden z tych darów natury, które działają kompleksowo. Regularne picie soku z czarnego bzu może przynieść szereg korzyści:
- wzmacnia odporność - dzięki zawartości antocyjanów i witaminy C pobudza układ immunologiczny do działania,
- działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie - szczególnie przydatne w sezonie przeziębień i grypy,
- wspiera zdrowie serca - zawarte w nim flawonoidy poprawiają krążenie i działają ochronnie na naczynia krwionośne,
- chroni przed wolnymi rodnikami - jego właściwości antyoksydacyjne pomagają w walce z przedwczesnym starzeniem i stresem oksydacyjnym,
- obniża cholesterol i wspiera metabolizm - może wpływać korzystnie na poziom lipidów we krwi oraz regulację gospodarki cukrowej,
- poprawia trawienie - działa lekko przeczyszczająco i wspomaga naturalną pracę jelit.
Jak przygotować czarny bez?
Jedna rzecz, którą musisz zapamiętać: owoców czarnego bzu pod żadnym pozorem nie jedz na surowo. Zawierają bowiem sambunigrynę, która jest trująca.Możesz nabawić się wtedy wielu niezbyt przyjemnych problemów żołądkowo-jelitowych. Lepiej zrobić pyszny, pełen witamin i zdrowy sok z czarnego bzu.
Składniki:
- 2 kg dojrzałych owoców czarnego bzu,
- szklanka wody,
- kilogram cukru (może być też mniej, wszystko wedle uznania),
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Owoce dokładnie opłucz, usuń szypułki i nadpsute sztuki.
- Przełóż je do garnka i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu przez 20–25 minut.
- Przetrzyj przez gęste sito lub gazę, oddzielając sok od skórek i pestek.
- Dodaj cukier oraz sok z cytryny i zagotuj raz jeszcze, mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
- Gorący sok przelej do wyparzonych butelek lub słoików, natychmiast zakręć.
Do przygotowania soku wybieraj tylko w pełni dojrzałe, czarne owoce, bo mogą podrażniać układ pokarmowy. Jeśli planujesz zebrać owoce samodzielnie, wybieraj miejsca z dala od ruchliwych dróg (najlepiej w ogrodzie lub na działce). Przechowuj gotowy sok w chłodnym miejscu, a po otwarciu najlepiej zużyj go w ciągu 7 dni. Możesz też pasteryzować sok i przechowywać przez kilka miesięcy bez lodówki. Czarny bez mogą pić dzieci od 1. roku życia, ale wtedy dzienny limit to łyżeczka. Po 3. roku życia podawaj 50 ml dziennie, oczywiście pamiętaj o tym, by rozcieńczyć go wodą.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.