To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy

Chyba nie ma bardziej wszechstronnego owocu. Jest pierwszym wyborem podczas przeziębienia. Ale to nie wszystkie jego zasługi, bo też wspiera zdrowie serca i zbija cholesterol. Pij go codziennie, a nie tylko, gdy zaczynasz kaszleć i smarkać. Naprawdę warto!

Sok z czarnego bzuSok z czarnego bzu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann


Czarny bez to krzew znany od setek lat, wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i medycynie ludowej. Owoce czarnego bzu, choć nie nadają się do spożycia na surowo, po obróbce termicznej zyskują właściwości, które wspierają odporność, poprawiają trawienie i mogą wpływać na zdrowie serca. Najczęściej przetwarza się je na sok z czarnego bzu, który warto pić regularnie, a zwłaszcza jesienią i zimą. I choć dla wielu to tylko domowy sposób na przeziębienie, to jego działanie sięga dużo dalej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci

Dlaczego warto pić sok z czarnego bzu?

Czarny bez to jeden z tych darów natury, które działają kompleksowo. Regularne picie soku z czarnego bzu może przynieść szereg korzyści:

  • wzmacnia odporność - dzięki zawartości antocyjanów i witaminy C pobudza układ immunologiczny do działania,
  • działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie - szczególnie przydatne w sezonie przeziębień i grypy,
  • wspiera zdrowie serca - zawarte w nim flawonoidy poprawiają krążenie i działają ochronnie na naczynia krwionośne,
  • chroni przed wolnymi rodnikami - jego właściwości antyoksydacyjne pomagają w walce z przedwczesnym starzeniem i stresem oksydacyjnym,
  • obniża cholesterol i wspiera metabolizm - może wpływać korzystnie na poziom lipidów we krwi oraz regulację gospodarki cukrowej,
  • poprawia trawienie - działa lekko przeczyszczająco i wspomaga naturalną pracę jelit.

Jak przygotować czarny bez?

Jedna rzecz, którą musisz zapamiętać: owoców czarnego bzu pod żadnym pozorem nie jedz na surowo. Zawierają bowiem sambunigrynę, która jest trująca.Możesz nabawić się wtedy wielu niezbyt przyjemnych problemów żołądkowo-jelitowych. Lepiej zrobić pyszny, pełen witamin i zdrowy sok z czarnego bzu.


Składniki:

  • 2 kg dojrzałych owoców czarnego bzu,
  • szklanka wody,
  • kilogram cukru (może być też mniej, wszystko wedle uznania),
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dokładnie opłucz, usuń szypułki i nadpsute sztuki.
  2. Przełóż je do garnka i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu przez 20–25 minut.
  3. Przetrzyj przez gęste sito lub gazę, oddzielając sok od skórek i pestek.
  4. Dodaj cukier oraz sok z cytryny i zagotuj raz jeszcze, mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
  5. Gorący sok przelej do wyparzonych butelek lub słoików, natychmiast zakręć.

Do przygotowania soku wybieraj tylko w pełni dojrzałe, czarne owoce, bo mogą podrażniać układ pokarmowy. Jeśli planujesz zebrać owoce samodzielnie, wybieraj miejsca z dala od ruchliwych dróg (najlepiej w ogrodzie lub na działce). Przechowuj gotowy sok w chłodnym miejscu, a po otwarciu najlepiej zużyj go w ciągu 7 dni. Możesz też pasteryzować sok i przechowywać przez kilka miesięcy bez lodówki. Czarny bez mogą pić dzieci od 1. roku życia, ale wtedy dzienny limit to łyżeczka. Po 3. roku życia podawaj 50 ml dziennie, oczywiście pamiętaj o tym, by rozcieńczyć go wodą.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne