WAŻNE
TERAZ

Egzamin ósmoklasisty. Są oficjalne wyniki

Wzmacniacze smaku E600 - E699

Jednymi z substancji odpowiedzialnych za intensywne doznania smakowe odczuwane podczas jedzenia są wzmacniacze smaku. Wpływają one nie tylko na smak, ale także na zapach wybranych produktów spożywczych. Czy ich obecność w składzie przyczynia się do niepożądanych dla naszego organizmu skutków? Postaramy się to sprawdzić.

Wzmacniacze smaku E600 - E699
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Czym są i jak działają wzmacniacze smaku?

Wzmacniacze smaku dodawane do jedzenia pobudzają receptory smakowe znajdujące się na naszym języku. Dzięki temu odczuwany smak jest wyraźniejszy. Są to substancje znajdujące się na „Liście E”, czyli spisie wszystkich substancji pomocniczych dodawanych w produkcji spożywczej. Wzmacniacze smaku można poznać po symbolu E i numerach z zakresu 600-699.

Dodawanie tego rodzaju związków chemicznych do produktów spożywczych związane jest z obniżaniem kosztów ich otrzymywania. Producenci wykorzystują wzmacniacze smaku w celu zastąpienia drogich i często trudnych do zdobycia ekstraktów.

Ich obecność na „Liście E” związana jest z trzema warunkami, które musiały spełnić:

  1. wystąpiła technologiczna potrzeba ich otrzymywania,
  2. swoją nazwą nie komplikują odczytywania etykiet na produktach,
  3. w wyznaczonych ilościach nie są szkodliwe dla zdrowia.

Listę E stworzyły instytucje Unii Europejskiej. W spisie przy każdym symbolu i nazwie danej substancji pomocniczej istnieje wzmianka o tym, czy dany związek jest dopuszczony do użytku. Liczne badania sprawiają, że lista nieustannie się zmienia. Jest to związane z bezpieczeństwem wszystkich konsumentów.

Wzmacniacze smaku najczęściej dodawane są do produktów mięsnych, rybnych oraz do warzyw. Są to najczęściej pochodne kwasu glutaminowego (E620), kwasu guanylanowego (E626) oraz kwasu inozynowego (E630). Charakterystyczny dla tych substancji jest smak nazywany „umami”, czyli podobny do mięsnego.

Gdzie znajdziemy wzmacniacze smaku?

  1. produkty mięsne i wędliny,
  2. konserwy i pasztety,
  3. żywność przetworzona,
  4. wyroby garmażeryjne,
  5. sosy i zupy,
  6. zupki i inne gotowe dania chińskie,
  7. przyprawy,
  8. chipsy,
  9. słone przekąski.

Najbardziej znanym wzmacniaczem smaku jest glutaminian sodu, czyli E621. Ciekawostką jest fakt, że sam związek E621 nie ma smaku ani zapachu. Możemy go poczuć tylko po dodaniu go do produktu spożywczego. Wtedy smak porównywalny jest ze smakiem mięsa. E621 zawiera w swoim składzie kwas glutaminowy (E620), który występuje naturalnie w produktach tj. parmezan, pomidory czy słodka kukurydza.

Kwas glutaminowy produkowany jest również w naszym organizmie. Małe ilości E620 sprawiają jednak, że często czujemy chęć zjedzenia czegoś właśnie z glutaminianem sodu. Wtedy najczęściej wybieramy chipsy. Jest to błędne koło, ponieważ E621 przez niektórych uważany jest za substancję uzależniającą.
Glutaminian sodu jest także neuroprzekaźnikiem, dlatego niektóre osoby mogą odczuwać bóle głowy oraz wzmożone pocenie się.

Czy wzmacniacze smaku są szkodliwe?

Istnieje wiele opinii na temat negatywnego wpływu związków E600-E699 na nasz organizm, jednak nie są one potwierdzone.

Najczęściej stosowanymi w produkcji spożywczej wzmacniaczami smaku są:

  1. Glutaminian sodu - E621
  2. Kwas glutaminowy - E620
  3. Rybonukleotydy sodu
  4. Chlorek sodu

Magdalena Bury

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń