Emulgatory, środki spulchniające, żelujące E400 - E499

Obecnie na rynku trudno znaleźć produkty spożywcze bez chemicznie wyglądających substancji w składzie. Producenci chcą sprzedać jak najwięcej po jak najniższej cenie, a w tym świetnie pomagają właśnie dodatki pomocnicze. Te otrzymywane w procesach chemicznych są dużo tańsze od naturalnych substancji. Tak jest z grupą dodatków o symbolach E400-E499. Czy emulgatory, środki spulchniające i żelujące są dla nas szkodliwe?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

W związku z rozpowszechnieniem zastosowania związków chemicznych w produkcji spożywczej, odpowiednie instytucje Unii Europejskiej stworzyły „Listę E”. Jest to spis wszystkich dodatków spożywczych, które łatwo poznać po trzech cyfrach podanych po literze E. Na liście znajdują się wszystkie substancje pomocnicze, które spełniły trzy podstawowe warunki: zaistniała technologiczna potrzeba otrzymywania tego związku w procesie chemicznym, substancja nie wpływa szkodliwie na zdrowie człowieka oraz swoją nazwą nie wprowadza w błąd.

Środki spożywcze na „Liście E” dzielimy na kilka grup:

  1. Barwniki,
  2. Konserwanty,
  3. Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości,
  4. Emulgatory, środki spulchniające, żelujące, itp.,
  5. Środki pomocnicze,
  6. Wzmacniacze smaku,
  7. Środki słodzące, nabłyszczające i inne,
  8. Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne.

Jedną z najbardziej kontrowersyjnych grup są emulgatory, środki spulchniające, żelujące, itp., które posiadają symbole E400-E499. Emulgatory są cząsteczkami, dzięki którym woda miesza się z olejem. Ich zadaniem jest rozproszenie się cząsteczek wody oraz cząsteczek oleju, dzięki czemu te dwie substancje tworzą gładką emulsję.

Już w starożytności jako emulgator wykorzystywano wosk pszczeli lub żółtka jajka. Z czasem nietrwałe jajko zamieniono na lecytynę otrzymywaną z soi. Następnie, jeszcze przed wybuchem II Wojny Światowej, jako emulgatory zaczęto wykorzystywać pochodne kwasów tłuszczowych. Najczęściej stosowanymi w produkcji spożywczej związkami z grupy E400-E499 są: agar (E406), karagen (E407), guma guar (E412) oraz guma ksantanowa (E415).

Obecnie emulgatory znajdziemy w:

  1. margarynie,
  2. majonezie,
  3. sosach sałatkowych,
  4. słodyczach,
  5. produktach cukierniczych,
  6. pieczywie.

W składzie produktów spożywczych możemy także znaleźć środki spulchniające, które poprawiają ich wygląd oraz konsystencję. Właściwości spulchniające wykazuje: soda oczyszczona, proszek do pieczenia oraz wodorowęglan amonu. Stosuje się je najczęściej w cukiernictwie i piekarnictwie. To właśnie dzięki środkom spulchniającym, bułki i chleby wydają się pełniejsze.
W tej grupie związków chemicznych znajdują się także dodatki żelujące. Są to inaczej zagęstniki, które nadają produktom gęstość, a tym samym kształt.

Środki żelujące znajdziemy w:

  1. galaretkach,
  2. przetworach owocowych,
  3. suszonych warzywach i owocach,
  4. żywności bezglutenowej,
  5. produktach dla dzieci,
  6. produktach mlecznych.

Czy związki chemiczne o symbolu E są szkodliwe dla zdrowia?

Wszystkie związki z grupy E400-E499 są dopuszczone do użytku w krajach Unii Europejskiej. Ich ilość w produktach spożywczych nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie, jednak spożywanie tych dodatków chemicznych w dużych dawkach może przynieść działania niepożądane. Właśnie z tego powodu osoby wrażliwe lub z różnego typu alergiami powinny uważać na to, co jedzą i starannie czytać etykiety produktów spożywczych.

Najbardziej znanymi związkami chemicznymi z zakresu E400-E499 stosowanymi w produkcji spożywczej są:

Magdalena Bury

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji