Trwa ładowanie...
d2y1wmf
07-11-2022 09:58

Ślimaczki budyniowe z ciasta francuskiego

Przepis

Słodkie ślimaczki z budyniem i rodzynkami to doskonała przekąska do kawy. Bazą jest ciasto francuskie, więc przygotowanie tego deseru zajmie dosłownie chwilę. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d2y1wmf
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

5-6

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Składniki na budyń:

  • 250 g mleka
  • 2 żółtka
  • 30 g masła
  • 50 g cukru
  • 40 g mąki pszennej

Składniki dodatkowe:

  • 50 g rodzynek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 żółtko
Przepis
  • 200 g mleka gotuję z dwoma żółtkami, masłem, cukrem. Mąkę rozrabiam w 50 g mleka i stopniowo wlewam do gotującego mleka, mieszając łyżką do chwili uzyskania gęstej konsystencji. Po ugotowaniu budyń przykrywam woreczkiem foliowym i odstawiam do wystudzenia.
  • Ciasto francuskie rozwijam, równomiernie smaruję budyniem, zostawiam 3 cm nieposmarowanego ciasta wzdłuż jednego z boków. Budyń posypuje rodzynkami.
  • Ciasto zwijam w rulon wzdłuż dłuższego boku, następnie ostrym nożem kroję na 2 cm krążki.
  • Ślimaczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Żółtko roztrzepuję widelce z dwiema łyżkami mleka i za pomocą pędzelka smaruję ślimaczki.
  • Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 20 minut w 200 st. C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ślimaczki budyniowe z ciasta francuskiego
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y1wmf
d2y1wmf
d2y1wmf
d2y1wmf
Więcej tematów
d2y1wmf