Skąd się wzięły nazwy potraw?

Czy przygotowując obiad lub przeglądając menu w restauracji, zastanawialiście się kiedyś, skąd wzięły się nazwy potraw? Kto zadecydował o nazwaniu kotleta pożarskiego tak, a nie inaczej i dlaczego popularny ser nosi nazwę camembert?

Skąd się wzięły nazwy potraw?
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
12

Wynalazcy smaków

Jak wiadomo potrzeba jest matką wynalazku. I tak właśnie było w przypadku kanapki, a raczej sandwicha, którego autorstwo przypisuje się Johnowi Montagu, 4. hrabiemu Sandwich. Lord był nałogowym hazardzistą i - jak głosi legenda – pewnego razu (1762 r.) wpadł w taki karciany ciąg, że nie wstawał od stolika przez kilkanaście godzin. Zgłodniał, ale gry nie mógł przerwać. Wtedy kazał przynieść sobie dwie pajdy chleba i włożył między nie kawałek pieczonej wołowiny. Powstała w ten sposób smaczna i praktyczna kanapka, którą mógł jeść nie zatłuszczając sobie rąk. Mógł też bez problemu grać w karty.
Kanapka powstała z przypadku. Zupełnie inaczej było z popularną dziś grahamką, czyli ciemną bułką z pszennej mąki razowej. W 1829 r. po wielu eksperymentach, wymyślił ją Sylwester Graham, amerykański pastor i lekarz, propagator zdrowego żywienia.

O torcie Sachera mawia się - „król deserów”. Powstał trochę z przypadku. W 1832 roku Franz Sacher, młody kuchcik na dworze księcia Metternicha w Wiedniu, pod nieobecność szefa kuchni, dostał poważne zadanie - miał przygotować na przyjęcie zupełnie nowy deser. Postawił na prostotę i stworzył tort bez zdobień i kremów, składający się z gorzkiej czekolady i marmolady morelowej. Uznanie smakoszy ma gwarantowane do dziś.

Dziś sos beszamelowy to jeden z klasycznych sosów – na bazie zasmażki, żółtek i mleka. Jego autorem jest markiz Luis de Bechamel, smakosz i zarządca dworze Ludwika XIV. Jak mówi legenda, pracował nad swoim wynalazkiem kilkanaście lat! Później jego dzieło stało się obiektem zazdrości.

Również panierowany kotlet mielony z mięsa drobiowego lub mieszanego drobiowego i cielęcego swą nazwą zawdzięcza swemu twórcy. Nie wiadomo jednak dokładnie kim on był. Istnieje kilka wersji powstania kotleta pożarskiego. Według jednej z nich nazwę swą zawdzięcza księciu Dymitrowi Pożarskiemu, który w 1612 r. na czele pospolitego ruszenia wyparł wojska polskie z Moskwy. Bardziej prawdopodobna jednak jest wersja z karczmarzem o nazwisku Pożarski. Podobno w jego gospodzie zatrzymał się Mikołaj I. Tamtejsze kotlety zasmakowały władcy, więc kazał je włączyć do dworskiego menu.

Na chwałę i cześć

Pizza, jaką znamy obecnie, powstała w 1899 roku. Przygotował ją neapolitański kucharz Raffaele Esposito na cześć odwiedzającej wówczas miasto królowej Włoch – Margherity di Savoia. Kucharz chciał popisać się talentem, pizza musiała być oryginalna. Esposito przygotował trójkolorowy placek w barwach włoskiej flagi. I tak zielony kolor to bazylia, biały - mozzarella, a czerwony - pomidory. Na cześć królowej nazwał ją właśnie „Margherita”.

Boeuf Strogonow czy Boeuf Stroganow? Wydaje się, że poprawniejsza jest druga wersja. Dlaczego? To danie z polędwicy wołowej z dodatkiem m.in. pieczarek i cebuli wymyślił nadworny kuchmistrz cara Aleksandra I, Carême. Jednak sławę zawdzięcza hrabiemu Stroganowowi. Rosyjski dyplomata żyjący w XIX wieku w Odessie, słynął z wydawania otwartych obiadów. Był zdania, że każdy dobrze wyglądający człowiek z ulicy może uczestniczyć w biesiadzie. Swoich gości bardzo często podejmował potrawą mistrza Carême.
Naleśniki Suzette, czyli płonące naleśniki z pomarańczami lub mandarynkami i likierem pomarańczowym powstały podobno trochę przez przypadek. Kucharz przygotowujący deser dla pewnej Francuzki imieniem Suzette, wybranki serca przyszłego króla Anglii, Edwarda VII (żył w latach 1841-1910), niechcący podpalił likier pomarańczowy. Ponieważ działo się to na oczach oczekujących na posiłek, kucharzowi nie pozostało nic innego, jak zachować kamienną twarz i podać płonące naleśniki. Efektowne danie przyjęło się bardzo szybko.

Z kolei deser lodowy Melba swą zawdzięcza nazwę najwybitniejszej śpiewaczce operowej XIX wieku – Neli Melbie, czyli Helen Mitchell. Gdy w 1892 roku gościła w hotelu Savoy w Londynie, tam słynny kucharz August Escoffier, postanowił gwiazdę specjalnie uhonorować. Poczęstował ją lodami waniliowymi z brzoskwiniami zwieńczonymi malinową galaretką. To była deserowa rewolucja.

Pochodzenie ma znaczenie

O ile potrawy możemy przypisać konkretnym osobom, o tyle produkty raczej przynależą do miejsc. I tak na przykład camembert zawdzięcza nazwę miejscowości, w której wymyślono jego recepturę, podobnie jak roquefort, który po raz pierwszy wyrabiany był we francuskim miasteczku Roquefort-sur-Soulzon. Podobnie jak w przypadku majonezu. Nazwa tego kremowego sosu pochodzi od portu Mahon (czyt. majon), leżącego na wybrzeżu Minorki. Nazwał go tak książę Richelieu w 1756 roku, gdy z rąk Anglików odbił tę wyspę. Na przyjęciu zorganizowanym z tej okazji wszystkich gości zachwycił jasny, gęsty sos z oliwy i żółtek, który przygotowała miejscowa ludność.

ml/mmch

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę