Tort
- BISZKOPT
- Patrz przepis na jakis Biszkopt na tort
- *
- MASA WANILIOWA
- 15 dag masła lub margaryny
- 15 dag cukru
- 1/4 litra mleka
- 2 żółtka
- 1 dag mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
Przepis na biszkopt: Upiecz biszkopt. Patrz przepis Biszkopt na tort. Biszkopt przekroić na trzy części.
Przepis na masę waniliową: Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym na pulchną masę. Do masy żółtkowej dolewać po trochu gorące mleko i zagęszczać w rondelku na brzegu płyty. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę, połączyć z masą żółtkową.
Do masy można dodać kakao. Wtedy będzie masa kakaowa.
1 porcja masy wystarczy, żeby 1 raz przełożyć biszkopt.
Przełożony biszkopt posypać startą czekoladą.
Przepis dodał użytkownik Tysia
Podziel się opinią
Komentarze