Sos beszamelowy
Sos beszamelowy zazwyczaj stosujemy do mięs, ryb, warzyw lub jaj. Jednak odpowiednio doprawiony sos świetnie będzie smakował w towarzystwie wszelkiego rodzaju klusek. Pamiętajmy: kiedy będziemy podawać sos w sosjerce należy odrobinę masła wyłożyć na jeszcze gorący sos i rozprowadzić po powierzchni widelcem. Zapobiega to tworzeniu się kożucha na jego powierzchni.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Na ok. 1/2 litra sosu:
Przepis
W rondelku o grubym dnie rozgrzewamy masło i dodajemy cebulę. Cebula powinna się zeszklić, lecz nie zrumienić. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając drewnianą łyżką zasmażamy ok. 2-3 minuty.
Zdejmujemy rondel z ognia. Do zasmażki dodajemy mleko cały czas mieszając trzepaczką do powstania gładkiej masy.
Przepis
Ciągle mieszając zagotowujemy sos na małym ogniu i gotujemy go przez 20 minut. Uwaga! Sos beszamelowy bardzo łatwo się przypala. Powinien być cały czas mieszany. Sos przyprawiamy solą, gałką muszkatołową i chili, a potem przecieramy przez gęste sitko i polewamy nim potrawę.