Trwa ładowanie...
d3lt3cx

Sos beszamelowy

Przepis

Sos beszamelowy zazwyczaj stosujemy do mięs, ryb, warzyw lub jaj. Jednak odpowiednio doprawiony sos świetnie będzie smakował w towarzystwie wszelkiego rodzaju klusek. Pamiętajmy: kiedy będziemy podawać sos w sosjerce należy odrobinę masła wyłożyć na jeszcze gorący sos i rozprowadzić po powierzchni widelcem. Zapobiega to tworzeniu się kożucha na jego powierzchni.

4.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

iStock
Źródło: iStock
Składniki

Na ok. 1/2 litra sosu:

  • 1 łyżka cebuli (drobno posiekanej)
  • 35 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 3/4 litra mleka
  • sól, gałka muszkatołowa, chili do smaku
  • 1 opakowanie pyz
Przepis

W rondelku o grubym dnie rozgrzewamy masło i dodajemy cebulę. Cebula powinna się zeszklić, lecz nie zrumienić. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając drewnianą łyżką zasmażamy ok. 2-3 minuty.
Zdejmujemy rondel z ognia. Do zasmażki dodajemy mleko cały czas mieszając trzepaczką do powstania gładkiej masy.

Ciągle mieszając zagotowujemy sos na małym ogniu i gotujemy go przez 20 minut. Uwaga! Sos beszamelowy bardzo łatwo się przypala. Powinien być cały czas mieszany. Sos przyprawiamy solą, gałką muszkatołową i chili, a potem przecieramy przez gęste sitko i polewamy nim potrawę.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Sos beszamelowy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3lt3cx

Podziel się opinią

Share
d3lt3cx
d3lt3cx
d3lt3cx
d3lt3cx
Więcej tematów
d3lt3cx