Sałatka italian style z mozzarellą z mleka bawolego. Lekka kolacja w kilka chwil
Sekretem tej sałatki są składniki wysokiej jakości. Warto poszukać w delikatesach prawdziwej mozzarelli z bawolego mleka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
• 1 mozzarella z mleka bawolego
• kolorowe pomidorki cherry
• szynka parmeńska
• rukola
• oliwa, ocet
• sól
• bazylia, oregano
Na talerzu układamy umytą rukolę. Pomidorki kroimy na pół i dodajemy do rukoli. Obok układamy plastry szynki oraz plastry sera. Ser można na kilka minut zalać wrzątkiem, aby pozbyć się ewentualnych bakterii pochodzących z surowego nabiału. Całość skrapiamy oliwą i octem. Przyprawiamy bazylią i oregano. Lekko solimy. Podajemy z grzankami lub bez pieczywa – w zależności od upodobań.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Pająk "Shopping IQ. Co kupować, by jeść zdrowo"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze