Trwa ładowanie...
dlz5j3d
oprac. Katarzyna Gileta

Guacamole z awokado i bobem

Przepis

Guacamole to meksykańska pasta z awokado, doprawiony sokiem z limonki i solą. Do guacamole możemy dodać też pokrojonego drobno pomidora czy czosnek. Dip doskonale pasuje do nachosów. Agnieszka Bednarska proponuje guacamole z dodatkiem bobu. Będzie pysznie!

dlz5j3d
3.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 1 awokado
  • 100 g bobu
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z ½ limonki
  • ½ pomidora
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szalotki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • ⅓ łyżeczki kolendry mielonej – opcjonalnie
  • sól do smaku
  • 2–3 krople sosu Tabasco – opcjonalnie
Przepis
  • Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Obieramy ze skórek.
  • Pomidora i szalotkę kroimy w drobną kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, łyżką oddzielamy od skórki. Umieszczamy w naczyniu wraz z bobem i oliwą, rozgniatamy widelcem.
  • Mieszamy z wyciśniętym sokiem z limonki. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku.

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Bednarskiej "Chleb bezglutenowy i inne wypieki"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Guacamole z awokado i bobem
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1
Share
dlz5j3d
dlz5j3d
dlz5j3d
dlz5j3d
dlz5j3d
Więcej tematów
dlz5j3d