Guacamole z awokado i bobem
Guacamole to meksykańska pasta z awokado, doprawiony sokiem z limonki i solą. Do guacamole możemy dodać też pokrojonego drobno pomidora czy czosnek. Dip doskonale pasuje do nachosów. Agnieszka Bednarska proponuje guacamole z dodatkiem bobu. Będzie pysznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Obieramy ze skórek.
- Pomidora i szalotkę kroimy w drobną kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, łyżką oddzielamy od skórki. Umieszczamy w naczyniu wraz z bobem i oliwą, rozgniatamy widelcem.
- Mieszamy z wyciśniętym sokiem z limonki. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Bednarskiej "Chleb bezglutenowy i inne wypieki"
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze