Trwa ładowanie...
d2owh2p
04-03-2022 12:37

Pasta z bakłażana i pomidora

Przepis

Kocham pasty na kanapki, ale te, które można znaleźć w sklepie, często mają bardzo zbliżony do siebie smak, więc podniebienie zaczyna się nudzić. Ten przepis to moja ulubiona pasta do kanapek. Pieczone warzywa są nie byle jakim składnikiem, one dają tej paście moc.

d2owh2p
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej
Źródło: Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej
Składniki
  • 1 bakłażan
  • 1 duży pomidor
  • 4 suszone pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka kolendry lub natki pietruszki
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżeczka harissy (opcjonalnie)
  • 1–2 łyżki octu jabłkowego lub winnego albo sok z 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól
Przepis
  • Bakłażan i pomidor włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz do momentu, aż ich skórki sczernieją. Skórka bakłażana powinna być, aż chrupka.
  • Z bakłażana i pomidora wykrój miąższ, odstaw do wystygnięcia, następnie drobno posiekaj.
  • Suszone pomidory, czosnek, kolendrę oraz kapary bardzo drobno posiekaj.
  • Wszystkie posiekane składniki wymieszaj z pomidorami i bakłażanem.
  • Dodaj 2 chlusty oliwy, harissę, ocet i sporo soli. Dokładnie wszystko wymieszaj i przechowuj w szklanym słoiku w lodówce do 5 dni.

Przepis pochodzi z książki "Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pasta z bakłażana i pomidora
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2owh2p
d2owh2p
d2owh2p
d2owh2p
Więcej tematów
d2owh2p