Pasta z bakłażana i pomidora
Kocham pasty na kanapki, ale te, które można znaleźć w sklepie, często mają bardzo zbliżony do siebie smak, więc podniebienie zaczyna się nudzić. Ten przepis to moja ulubiona pasta do kanapek. Pieczone warzywa są nie byle jakim składnikiem, one dają tej paście moc.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- Bakłażan i pomidor włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz do momentu, aż ich skórki sczernieją. Skórka bakłażana powinna być, aż chrupka.
- Z bakłażana i pomidora wykrój miąższ, odstaw do wystygnięcia, następnie drobno posiekaj.
- Suszone pomidory, czosnek, kolendrę oraz kapary bardzo drobno posiekaj.
- Wszystkie posiekane składniki wymieszaj z pomidorami i bakłażanem.
- Dodaj 2 chlusty oliwy, harissę, ocet i sporo soli. Dokładnie wszystko wymieszaj i przechowuj w szklanym słoiku w lodówce do 5 dni.
Przepis pochodzi z książki "Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze