Pasta z bakłażana i pomidora

Kocham pasty na kanapki, ale te, które można znaleźć w sklepie, często mają bardzo zbliżony do siebie smak, więc podniebienie zaczyna się nudzić. Ten przepis to moja ulubiona pasta do kanapek. Pieczone warzywa są nie byle jakim składnikiem, one dają tej paście moc.

Pasta z bakłażana i pomidoraPasta z bakłażana i pomidora
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 1 duży pomidor
  • 4 suszone pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka kolendry lub natki pietruszki
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżeczka harissy (opcjonalnie)
  • 1–2 łyżki octu jabłkowego lub winnego albo sok z 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól

Przepis

  • Bakłażan i pomidor włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz do momentu, aż ich skórki sczernieją. Skórka bakłażana powinna być, aż chrupka.
  • Z bakłażana i pomidora wykrój miąższ, odstaw do wystygnięcia, następnie drobno posiekaj.
  • Suszone pomidory, czosnek, kolendrę oraz kapary bardzo drobno posiekaj.
  • Wszystkie posiekane składniki wymieszaj z pomidorami i bakłażanem.
  • Dodaj 2 chlusty oliwy, harissę, ocet i sporo soli. Dokładnie wszystko wymieszaj i przechowuj w szklanym słoiku w lodówce do 5 dni.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę