Pasta z bakłażana i pomidora
Kocham pasty na kanapki, ale te, które można znaleźć w sklepie, często mają bardzo zbliżony do siebie smak, więc podniebienie zaczyna się nudzić. Ten przepis to moja ulubiona pasta do kanapek. Pieczone warzywa są nie byle jakim składnikiem, one dają tej paście moc.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Bakłażan i pomidor włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz do momentu, aż ich skórki sczernieją. Skórka bakłażana powinna być, aż chrupka.
- Z bakłażana i pomidora wykrój miąższ, odstaw do wystygnięcia, następnie drobno posiekaj.
- Suszone pomidory, czosnek, kolendrę oraz kapary bardzo drobno posiekaj.
- Wszystkie posiekane składniki wymieszaj z pomidorami i bakłażanem.
- Dodaj 2 chlusty oliwy, harissę, ocet i sporo soli. Dokładnie wszystko wymieszaj i przechowuj w szklanym słoiku w lodówce do 5 dni.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl