Menu na Boże Narodzenie. Co powinno znaleźć się na stole świątecznym?
Gdy zbliża się Boże Narodzenie, większość przygotowań świątecznych przenosi się do kuchni. Zanim zaczniemy szykowanie potraw bożonarodzeniowych, warto przemyśleć tegoroczne potrzeby i zaplanować menu na Boże Narodzenie, które spełni oczekiwania nasze i całej rodziny.
Menu na Boże Narodzenie – zupa
Nie każdy jest miłośnikiem zup, jednak podczas obchodów Bożego Narodzenia nie może zabraknąć tradycyjnej zupy świątecznej. Zazwyczaj na stoły świąteczne trafia czerwony barszcz z uszkami, a w niektórych regionach aromatyczna zupa grzybowa. Alternatywą może być też zupa rybna, np. zupa z karpia. Oto kilka przepisów na zupy świąteczne:
Menu na Boże Narodzenie – tradycyjne dania
W menu bożonarodzeniowym nie może zabraknąć tradycyjnych dań, które kojarzą się z polskimi obchodami świąt. Jednym z nich są pierogi z kapustą i grzybami, których niepowtarzalny smak uzyskamy, przygotowując je samodzielnie w domu. Poza tym klasykiem możemy też sięgnąć po przepis na pierogi w nieco innych wydaniach:
Niezwykle popularne ryby, które stawiamy na stole świątecznym, to śledzie. Najczęściej przygotowywany wariant to śledzie z octem, jednak nie jest to jedyna możliwość. Możemy poszukać nowych inspiracji i zdecydować się na oryginalny przepis na śledzie, dzięki któremu ryby podamy w nieco innej formie niż te tradycyjne. Przykładowe propozycje to podanie śledzi w pomidorach, z żurawiną lub zaserwowanie śledzi po cygańsku. Ciekawe przepisy na śledzie na święta poniżej:
Zgodnie ze staropolskim zwyczajem na Boże Narodzenie podaje się kapustę w różnych formach. Popularnym daniem wigilijnym jest groch z kapustą, ale w menu świątecznym pojawiają się też kapusta z grzybami oraz bigos:
Menu na Boże Narodzenie – mięsne dania główne
Głównym daniem wigilijnym zgodnie z przyjętym zwyczajem jest karp smażony, jednak w Boże Narodzenie zwykle serwuje się również mięsa. Do najpopularniejszych mięs bożonarodzeniowych należy przede wszystkim schab, ale chętnie wybierany jest także drób. Kaczkę zazwyczaj piecze się w całości z dodatkiem owoców, natomiast indyka podaje się w formie pieczonej piersi lub rolady, ale można zdecydować się też na indyka faszerowanego.
Menu na Boże Narodzenie – sałatki
W menu opracowywanym na Boże Narodzenie zwykle goszczą też sałatki w przeróżnych wariacjach, od klasycznych sałatek warzywnych zaczynając, na oryginalnych sałatkach śledziowych kończąc. Popularne są sałatki jarzynowe z majonezem, ale możemy też zdecydować się na lżejszą sałatkę z sosem winegret.
Przykładowe przepisy na sałatki świąteczne do bożonarodzeniowego menu:
Menu na Boże Narodzenie – dodatki
Uzupełnieniem uczty świątecznej są tradycyjne dodatki, które dobrze komponują się z daniami głównymi oraz pozostałymi potrawami. Przykładowe dodatki, które często trafiają na polskie stoły w Boże Narodzenie, to m.in.:
Menu na Boże Narodzenie – desery
Nie można też zapomnieć o deserach świątecznych. Jest tak wiele lubianych przez Polaków słodkości, które trafiają do menu bożonarodzeniowego, że aż trudno wybrać tylko kilka. Do posiłków sięgamy po kompot z suszonych owoców, a na talerze trafiają ciasta, ciasteczka, kluski z makiem czy kutia: