Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ziołami. Jednogarnkowe danie z piekarnika

Ziemniaczane zapiekanki to sposób na pyszny, prosty i w miarę szybki obiad. W połączeniu z boczkiem, śmietaną i serem żółtym będą sycącą propozycją dla osób, które od czasu do czasu pozwalają sobie na kulinarne grzeszki.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ziołami. Jednogarnkowe danie z piekarnikaZapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ziołami. Jednogarnkowe danie z piekarnika
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • 750 g ziemniaków
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 250 g śmietany 12 proc.
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g boczku pokrojonego w kostkę
  • ¾ szklanki startego sera żółtego
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Pół łyżeczki rozmarynu
  • Sól i pieprz do smaku

Przepis

Ziemniaki cienki obrać i pokroić na mandolinie w plastry. W misce doprawić je przyprawami i wymieszać. Formę do zapiekania natłuścić olejem i ułożyć ziemniaki i boczek. Śmietanę wymieszać z mlekiem, doprawić przyprawami i taką mieszankę zalać ziemniaki z boczkiem. Posypać serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na ok. 45 minut.

Przepis

Do dania można wykorzystać przygotowane wcześniej ziemniaki - czas pieczenia należy skrócić wtedy do ok. 25 minut.

Wybrane dla Ciebie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć