Trwa ładowanie...
d4h0mmd
04-12-2011 18:00

Szynka z jałowcem

Przepis

Wiele sklepowych wędlin jest nafaszerowana substancjami konserwującymi i innymi składnikami, które niekoniecznie służą naszemu zdrowia. Poza tym w pasztetach i mielonkach czasem trudno znaleźć mięso. Dlatego też ja coraz częściej szerokim łukiem omijam gotowe wędliny i kiełbasy. Wolę samodzielnie przygotować dodatki do kanapek, taki jak szynka z jałowca. To nie jest wcale trudne i wbrew pozorom nie zabiera zbyt wiele czasu.

d4h0mmd
3.4
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2,5 kg szynki wieprzowej bez kości,
  • 3 łyżki soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • szczypta kwasku cytrynowego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • łyżka suszonych owoców jałowca.
Przepis

Mięso umyć, osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać, mieszanką natrzeć szynkę. Delikatnie powtykać owoce jałowca. Wstawić na całą noc do lodówki. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec ok. godzinę i 20 minut w temp. 180 stopni. Następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze ok. pół godz.

Przepis dodał użytkownik czekoladka_m

Szynka z jałowcem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4h0mmd
d4h0mmd
d4h0mmd
d4h0mmd
Więcej tematów
d4h0mmd