Trwa ładowanie...
d47p1ze
20-12-2017 21:06

Zupa borowikowa z suską sechlońską i kasztanowymi łazankami

Przepis

Zapach zupy grzybowej podanej z łazankami wielu kojarzy się z czasem Świąt i wigilijną wieczerzą. Warto nieco urozmaicić tradycję i w tym roku przygotować kasztanowe łazanki. Zupa będzie smakować jeszcze lepiej. Sprawdzony przepis na świąteczne danie prosto z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d47p1ze
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

www.kuchennymidrzwiami.pl
Źródło: www.kuchennymidrzwiami.pl
Składniki

Kasztanowe łazanki:

  • 200 g mąki kasztanowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g semoliny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oliwy EV
  • szczypta soli
  • mąka do podsypania blatu i przesypywania łazanek

Zupa:

  • 50 g suszonych borowików
  • 300 g mrożonych borowików
  • 50 g masła klarowanego
  • porcja warzyw: marchew, pietruszka, seler, por, cebula
  • 2-3 suskie sechlońskie
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Mąki wysypujemy na blat. Do miski wybijamy jajka i wlewamy je do mąki, dodajemy sól i zagarniamy jajka widelcem razem z mąką. Wlewamy oliwę i zgniatamy ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Zawijamy je w folię spożywczą i zostawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Blat posypujemy semoliną i wałkujemy partiami ciasto. Wykrawamy radełkiem kwadraty i przesypujemy je mąką. Gotujemy partiami w osolonym wrzątku.

Suszone borowiki zalewamy 200 ml wody i odstawiamy na 1 godzinę. Mrożone borowiki wykładamy na sito i przelewamy wodą. Zostawiamy do rozmrożenia. Warzywa obieramy, kroimy na drobniejsze kawałki i zalewamy 1 litrem wody. Solimy i gotujemy wywar do miękkości warzyw.
Suszone borowiki razem z wodą, w której się moczyły, gotujemy na małym ogniu 20 minut. Odstawiamy. Ugotowany bulion warzywny przelewamy przez sito do drugiego garnka. Do bulionu, także przez sito przelewamy wywar z ugotowanych borowików. Borowiki kroimy w paski i dodajemy do wywaru. Wkładamy suskie sechlońskie i razem gotujemy na małym ogniu. W tym czasie rozmrożone borowiki osuszamy dokładnie papierem kuchennym. Na patelni kładziemy masło i na sporym ogniu podsmażamy grzyby – w całości lub pokrojone. Dodajemy je do gotującego się wywaru. Doprawiamy go solą i pieprzem i podajemy z łazankami.
Zobacz także: skandynawski śledź w curry

Polecamy wideo: Jak odchudzić świąteczne napoje? Dietetyk podpowiada

Zupa borowikowa z suską sechlońską i kasztanowymi łazankami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47p1ze
d47p1ze
d47p1ze
d47p1ze
Więcej tematów
d47p1ze

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj