Zupa borowikowa z suską sechlońską i kasztanowymi łazankami
Zapach zupy grzybowej podanej z łazankami wielu kojarzy się z czasem Świąt i wigilijną wieczerzą. Warto nieco urozmaicić tradycję i w tym roku przygotować kasztanowe łazanki. Zupa będzie smakować jeszcze lepiej. Sprawdzony przepis na świąteczne danie prosto z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Kasztanowe łazanki:
- 200 g mąki kasztanowej
- 100 g mąki pszennej
- 50 g semoliny
- 3 jajka
- 3 łyżki oliwy EV
- szczypta soli
- mąka do podsypania blatu i przesypywania łazanek
Zupa:
- 50 g suszonych borowików
- 300 g mrożonych borowików
- 50 g masła klarowanego
- porcja warzyw: marchew, pietruszka, seler, por, cebula
- 2-3 suskie sechlońskie
- sól i pieprz do smaku
Mąki wysypujemy na blat. Do miski wybijamy jajka i wlewamy je do mąki, dodajemy sól i zagarniamy jajka widelcem razem z mąką. Wlewamy oliwę i zgniatamy ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Zawijamy je w folię spożywczą i zostawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Blat posypujemy semoliną i wałkujemy partiami ciasto. Wykrawamy radełkiem kwadraty i przesypujemy je mąką. Gotujemy partiami w osolonym wrzątku.
Suszone borowiki zalewamy 200 ml wody i odstawiamy na 1 godzinę. Mrożone borowiki wykładamy na sito i przelewamy wodą. Zostawiamy do rozmrożenia. Warzywa obieramy, kroimy na drobniejsze kawałki i zalewamy 1 litrem wody. Solimy i gotujemy wywar do miękkości warzyw.
Suszone borowiki razem z wodą, w której się moczyły, gotujemy na małym ogniu 20 minut. Odstawiamy. Ugotowany bulion warzywny przelewamy przez sito do drugiego garnka. Do bulionu, także przez sito przelewamy wywar z ugotowanych borowików. Borowiki kroimy w paski i dodajemy do wywaru. Wkładamy suskie sechlońskie i razem gotujemy na małym ogniu. W tym czasie rozmrożone borowiki osuszamy dokładnie papierem kuchennym. Na patelni kładziemy masło i na sporym ogniu podsmażamy grzyby – w całości lub pokrojone. Dodajemy je do gotującego się wywaru. Doprawiamy go solą i pieprzem i podajemy z łazankami.
Zobacz także: skandynawski śledź w curry
Polecamy wideo: Jak odchudzić świąteczne napoje? Dietetyk podpowiada
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze