Trwa ładowanie...
d21x3o7
15-10-2018 12:20

Pierogi z ziemniakami, kaszą gryczaną i twarogiem. Rodzina poprosi o dokładkę

Przepis

Joanna Jakubiuk, autorka książki "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów", zebrała genialne pomysły na ziemniaczane dania. Jednym z nich są przepyszne pierożki z farszem z kaszy, twarogu i oczywiście ziemniaków.

d21x3o7
4.9
(16 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

"Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów"
Źródło: "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów"
Składniki

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 szklanka, ok. 180 ml, ciepłej przegotowanej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 400 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 100 g kaszy gryczanej palonej
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1 średnia biała cebula
  • 300 ml dobrego bulionu
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz czarny
  • pęczek natki pietruszki

Do podania:

  • 2 średnie cebule
  • kilka łyżek oleju
Przepis

Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W rondelku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, smaż krótką chwilę, dodaj kaszę i podprażaj razem przez kilka minut. Cały czas mieszaj, następnie zalej bulionem i ugotuj. Wystudź. Schłodzone ugotowane ziemniaki obierz i zmiel w maszynce razem z twarogiem. Dodaj kaszę z cebulą, posiekane orzechy i natkę pietruszki. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij jednakowe krążki. Na środek każdego nałóż łyżkę farszu. Dokładnie zlep brzegi, zwróć uwagę, żeby nie było żadnych dziurek, inaczej podczas gotowania farsz może wypłynąć. Wrzucaj pierogi do osolonej wrzącej wody, gotuj kilka minut od wypłynięcia. Podawaj z cebulą zrumienioną na oleju.

Przepis pochodzi z książki Joanny Jakubiuk "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pierogi z ziemniakami, kaszą gryczaną i twarogiem. Rodzina poprosi o dokładkę
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

21
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj