ycipk-fzwt16
ycipk-fzwt16

Pierogi z ziemniakami, kaszą gryczaną i twarogiem. Rodzina poprosi o dokładkę - Przepis

Joanna Jakubiuk, autorka książki "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów", zebrała genialne pomysły na ziemniaczane dania. Jednym z nich są przepyszne pierożki z farszem z kaszy, twarogu i oczywiście ziemniaków.

Trwa ładowanie...
ycipk-fzwt16
Zdjęcie "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów"
Podziel się
Składniki

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 szklanka, ok. 180 ml, ciepłej przegotowanej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 400 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 100 g kaszy gryczanej palonej
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1 średnia biała cebula
  • 300 ml dobrego bulionu
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz czarny
  • pęczek natki pietruszki

Do podania:

  • 2 średnie cebule
  • kilka łyżek oleju
ycipk-fzwt16
Przepis

Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W rondelku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, smaż krótką chwilę, dodaj kaszę i podprażaj razem przez kilka minut. Cały czas mieszaj, następnie zalej bulionem i ugotuj. Wystudź. Schłodzone ugotowane ziemniaki obierz i zmiel w maszynce razem z twarogiem. Dodaj kaszę z cebulą, posiekane orzechy i natkę pietruszki. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij jednakowe krążki. Na środek każdego nałóż łyżkę farszu. Dokładnie zlep brzegi, zwróć uwagę, żeby nie było żadnych dziurek, inaczej podczas gotowania farsz może wypłynąć. Wrzucaj pierogi do osolonej wrzącej wody, gotuj kilka minut od wypłynięcia. Podawaj z cebulą zrumienioną na oleju.

Przepis pochodzi z książki Joanny Jakubiuk "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów"

Materiały prasowe
Podziel się
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-fzwt16
ycipk-fzwt16
ycipk-fzwt16