Pierogi z ziemniakami, kaszą gryczaną i twarogiem. Rodzina poprosi o dokładkę

Joanna Jakubiuk, autorka książki "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów", zebrała genialne pomysły na ziemniaczane dania. Jednym z nich są przepyszne pierożki z farszem z kaszy, twarogu i oczywiście ziemniaków.

Pierogi z ziemniakami, kaszą gryczaną i twarogiem. Rodzina poprosi o dokładkęPierogi z ziemniakami, kaszą gryczaną i twarogiem. Rodzina poprosi o dokładkę
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 szklanka, ok. 180 ml, ciepłej przegotowanej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 400 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 100 g kaszy gryczanej palonej
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1 średnia biała cebula
  • 300 ml dobrego bulionu
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz czarny
  • pęczek natki pietruszki

Do podania:

  • 2 średnie cebule
  • kilka łyżek oleju

Przepis

Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W rondelku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, smaż krótką chwilę, dodaj kaszę i podprażaj razem przez kilka minut. Cały czas mieszaj, następnie zalej bulionem i ugotuj. Wystudź. Schłodzone ugotowane ziemniaki obierz i zmiel w maszynce razem z twarogiem. Dodaj kaszę z cebulą, posiekane orzechy i natkę pietruszki. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Przepis

Ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij jednakowe krążki. Na środek każdego nałóż łyżkę farszu. Dokładnie zlep brzegi, zwróć uwagę, żeby nie było żadnych dziurek, inaczej podczas gotowania farsz może wypłynąć. Wrzucaj pierogi do osolonej wrzącej wody, gotuj kilka minut od wypłynięcia. Podawaj z cebulą zrumienioną na oleju.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika