Pierogi z ziemniakami, kaszą gryczaną i twarogiem. Rodzina poprosi o dokładkę
Joanna Jakubiuk, autorka książki "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów", zebrała genialne pomysły na ziemniaczane dania. Jednym z nich są przepyszne pierożki z farszem z kaszy, twarogu i oczywiście ziemniaków.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1 szklanka, ok. 180 ml, ciepłej przegotowanej wody
- szczypta soli
Farsz:
- 400 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 100 g kaszy gryczanej palonej
- 250 g twarogu półtłustego
- 150 g orzechów włoskich
- 1 średnia biała cebula
- 300 ml dobrego bulionu
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz czarny
- pęczek natki pietruszki
Do podania:
- 2 średnie cebule
- kilka łyżek oleju
Przepis
Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W rondelku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, smaż krótką chwilę, dodaj kaszę i podprażaj razem przez kilka minut. Cały czas mieszaj, następnie zalej bulionem i ugotuj. Wystudź. Schłodzone ugotowane ziemniaki obierz i zmiel w maszynce razem z twarogiem. Dodaj kaszę z cebulą, posiekane orzechy i natkę pietruszki. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Przepis
Ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij jednakowe krążki. Na środek każdego nałóż łyżkę farszu. Dokładnie zlep brzegi, zwróć uwagę, żeby nie było żadnych dziurek, inaczej podczas gotowania farsz może wypłynąć. Wrzucaj pierogi do osolonej wrzącej wody, gotuj kilka minut od wypłynięcia. Podawaj z cebulą zrumienioną na oleju.