Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem

Na talerzach mieszkańców Okinawy od wieków gości niezwykłe warzywo, które wyróżnia się nietypowym kolorem i uchodzi za jeden z sekretów ich długowieczności. Delikatne w smaku, pełne wartości odżywczych i proste w przygotowaniu.

Czy fioletowe ziemniaki są zdrowe?Czy fioletowe ziemniaki są zdrowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Tym wyjątkowym składnikiem jest fioletowy słodki ziemniak, znany w Japonii jako beni imo. To właśnie on odgrywa ważną rolę w diecie mieszkańców Okinawy, jednego z najsłynniejszych miejsc na świecie pod względem długowieczności. Warzywo o intensywnej barwie nie tylko przyciąga wzrok, ale też dostarcza organizmowi potężnej dawki antyoksydantów, witamin i minerałów. Coraz częściej pojawia się także w Europie i nic dziwnego, bo jego smak i właściwości potrafią naprawdę zachwycić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Aromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domu

Fioletowy słodki ziemniak – lokalny skarb pełen wartości

Badacze, m.in. Dan Buettner, wielokrotnie wskazywali na to warzywo jako jeden z filarów zdrowia Okinawczyków. Fioletowy słodki ziemniak pojawia się w codziennych posiłkach od pokoleń i uznawany jest za główny składnik tamtejszej diety, obok warzyw i soi. To, co go wyróżnia, to nie tylko intensywna barwa, ale przede wszystkim obecność antocyjanów, czyli naturalnych barwników, które pełnią funkcję silnych antyoksydantów. Chronią one organizm przed starzeniem komórkowym, zmniejszają ryzyko chorób zapalnych i wspierają serce.

Na tym jednak jego zalety się nie kończą. Fioletowy słodki ziemniak to także źródło błonnika, witamin i minerałów, a przy tym produkt niskokaloryczny i o umiarkowanym indeksie glikemicznym. To sprawia, że syci na długo, stabilizuje poziom cukru we krwi i daje energię bez gwałtownych spadków.

Fioletowy słodki ziemniak jest trudny do zdobycia, łatwy w przygotowaniu

Największym problemem nie jest samo gotowanie, ale dostępność. Fioletowy słodki ziemniak rzadko pojawia się w zwykłych marketach. Najłatwiej znaleźć go w sklepach ekologicznych, azjatyckich lub w specjalistycznych delikatesach. Jego wygląd sam w sobie przyciąga uwagę. Intensywnie fioletowa barwa miąższu sprawia, że wystarczy jedno spojrzenie, by zechcieć go spróbować.

W kuchni nie sprawia żadnych trudności. Można go piec w piekarniku, gotować na parze, a nawet przygotować z niego kremowe purée. Idealnie pasuje jako dodatek do dań głównych, ale także do deserów, na przykład w Japonii często pojawia się w ciastach czy lodach, gdzie nadaje im charakterystyczny kolor i naturalną słodycz. Dzięki swojej prostocie fioletowy słodki ziemniak szybko znajduje miejsce także w zachodnich kuchniach, dodając potrawom oryginalności.

Fioletowy słodki ziemniak to nie tylko kulinarna ciekawostka, ale też symbol zdrowej, prostej kuchni Okinawy. Łączy w sobie atrakcyjny wygląd, delikatny smak i bogactwo antyoksydantów. Jeśli uda ci się go znaleźć w sklepie, koniecznie spróbuj.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości