Klasyczna sałatka jarzynowa
Dla wielu Polaków sałatka jarzynowa jest nieodłącznym elementem wszelkich świąt i rodzinny spotkań, a dodatkowo stanowi jeden z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Jadamy ją zarówno od święta, jaki i na co dzień.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 5 marchewek
- 1 średnia cebula
- 5-7 sztuk ogórków kwaszonych
- 2 jabłka,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 2 pietruszki
- 7 ziemniaków
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka musztardy
- kilka łyżek majonezu (opcjonalnie jogurtu naturalnego i majonezu)
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki ugotować bez obierania - warzywa mają być miękkie, ale powinny zachować jędrność.
Cebulę, jajka i jabłka obieramy. Warzywa odcedzamy. Wszystko drobno kroimy i przesypujemy do dużej salaterki. Ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy do salaterki i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy majonez, musztardę i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy.
Przed podaniem warto schłodzić sałatkę w lodówce. Świetnie smakuje również na drugi dzień.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze