Trwa ładowanie...
d2isyz5

Forszmak postny ze śledzia

Forszmak to jedno z dań kuchni staropolskiej, które zdecydowanie warte jest odświeżenia. Tradycyjnie tę tanią i sycącą potrawę podawano w chłopskich domach – zgodnie z zaleceniami jadano ją na śniadanie albo jako przystawkę tuż przed zupą. W cyklu Sentymentalny wtorek proponujemy postną zapiekankę według przedwojennego przepisu z "Kucharza Warszawskiego".
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Forszmak postny ze śledzia
(www.kuchennykredens.pl)
d2isyz5

W praktyce forszmak to rodzaj ubogiego pasztetu. Zazwyczaj resztki pieczeni mięsnej gospodynie mieliły ze śledziem, gotowanymi w mundurkach ziemniakami, cebulą, a następnie jednolita masa była zapiekana. W okresie Wielkiego Postu przysmak ten piecze się bez dodatku mięsa.

Składniki:

    *

1-2 śledzie

    *

6 średniej wielkości kartofli

    *

niewielka cebula

    *

2 jajka

    *

2-3 łyżki kwaśnej śmietany

    *

gałka muszkatołowa, pieprz, sól

    *

masło, bułka tarta

d2isyz5

Wykonanie:

Śledzie wymoczyć, pozbawić ości i drobno posiekać. Kartofle ugotować, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Cebulę utrzeć na tarce lub bardzo drobno pokroić i wymieszać z ziemniakami i śledziem. Dodać 2 całe jajka, kilka łyżek śmietany, 2 łyżki masła i opcjonalnie - kilka łyżek rosołu, doprawić i wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, posypać jeszcze z wierzchu bułką i zapiec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Wyjąć z formy, ozdobić i podawać z masłem zagotowanym z łyżką śmietany.
Zobacz także: najlepszy przepis na pierogi leniwe

d2isyz5

Podziel się opinią

Share

d2isyz5

d2isyz5