Forszmak postny ze śledzia
Forszmak to jedno z dań kuchni staropolskiej, które zdecydowanie warte jest odświeżenia. Tradycyjnie tę tanią i sycącą potrawę podawano w chłopskich domach – zgodnie z zaleceniami jadano ją na śniadanie albo jako przystawkę tuż przed zupą. W cyklu Sentymentalny wtorek proponujemy postną zapiekankę według przedwojennego przepisu z "Kucharza Warszawskiego".
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
W praktyce forszmak to rodzaj ubogiego pasztetu. Zazwyczaj resztki pieczeni mięsnej gospodynie mieliły ze śledziem, gotowanymi w mundurkach ziemniakami, cebulą, a następnie jednolita masa była zapiekana. W okresie Wielkiego Postu przysmak ten piecze się bez dodatku mięsa.
Składniki:
*
1-2 śledzie
*
6 średniej wielkości kartofli
*
niewielka cebula
*
2 jajka
*
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
*
gałka muszkatołowa, pieprz, sól
*
masło, bułka tarta
Wykonanie:
Śledzie wymoczyć, pozbawić ości i drobno posiekać. Kartofle ugotować, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Cebulę utrzeć na tarce lub bardzo drobno pokroić i wymieszać z ziemniakami i śledziem. Dodać 2 całe jajka, kilka łyżek śmietany, 2 łyżki masła i opcjonalnie - kilka łyżek rosołu, doprawić i wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, posypać jeszcze z wierzchu bułką i zapiec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Wyjąć z formy, ozdobić i podawać z masłem zagotowanym z łyżką śmietany.
Zobacz także: najlepszy przepis na pierogi leniwe
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.