WP

Forszmak postny ze śledzia

Forszmak to jedno z dań kuchni staropolskiej, które zdecydowanie warte jest odświeżenia. Tradycyjnie tę tanią i sycącą potrawę podawano w chłopskich domach – zgodnie z zaleceniami jadano ją na śniadanie albo jako przystawkę tuż przed zupą. W cyklu Sentymentalny wtorek proponujemy postną zapiekankę według przedwojennego przepisu z "Kucharza Warszawskiego".
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Forszmak postny ze śledzia
(www.kuchennykredens.pl)
WP

W praktyce forszmak to rodzaj ubogiego pasztetu. Zazwyczaj resztki pieczeni mięsnej gospodynie mieliły ze śledziem, gotowanymi w mundurkach ziemniakami, cebulą, a następnie jednolita masa była zapiekana. W okresie Wielkiego Postu przysmak ten piecze się bez dodatku mięsa.

Składniki:

    *
WP
  1-2 [śledzie](http://kuchnia.wp.pl/tag/%C5%9Bledzie){:external}
    *
  6 średniej wielkości kartofli
    *
WP
  niewielka [cebula](http://kuchnia.wp.pl/tag/cebula){:external}
    *
  2 jajka
    *
WP
  2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    *
  gałka muszkatołowa, pieprz, sól
    *
WP
  masło, [bułka tarta ](http://kuchnia.wp.pl/tag/bu%C5%82ka%20tarta){:external}

Wykonanie:

Śledzie wymoczyć, pozbawić ości i drobno posiekać. Kartofle ugotować, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Cebulę utrzeć na tarce lub bardzo drobno pokroić i wymieszać z ziemniakami i śledziem. Dodać 2 całe jajka, kilka łyżek śmietany, 2 łyżki masła i opcjonalnie - kilka łyżek rosołu, doprawić i wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, posypać jeszcze z wierzchu bułką i zapiec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Wyjąć z formy, ozdobić i podawać z masłem zagotowanym z łyżką śmietany.
Zobacz także: najlepszy przepis na pierogi leniwe

WP
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP