Trwa ładowanie...
d1qitph
16-03-2018 15:46

Filet z indyka faszerowany pistacjami z sosem żurawinowym

Przepis

Filet z indyka wypełniony pysznym farszem z pistacjami, podany z sosem żurawinowym podbije kubki smakowe wszystkich domowników i gości. Sprawdzony przepis prosto od "Igraszki Losu".

d1qitph
4.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Igraszki losu
Źródło: Igraszki losu
Składniki

Nadzienie:

  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki suszonych moreli
  • 2/3 szklanki pistacji
  • 1 jajko
  • okruchy z 1 czerstwej bułki
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz

Sos żurawinowy:

  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki suszonych moreli
  • ½-1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki cukru brązowego
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
Przepis

Żurawinę i morele zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15 minut, aby zmiękły. Odcedzamy, przekładamy do blendera. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Zeszkloną cebulę z czosnkiem przekładamy do blendera. Następnie dodajemy obrane pistacje, okruchy z bułki, skórkę i sok z pomarańczy, jajko, pietruszkę i miksujemy wszystko (składniki mają być rozdrobnione, ale nie za bardzo, aby nie wyszła nam papka). Farsz doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Mięso płuczemy i osuszamy. Rozcinamy je wzdłuż i lekko rozbijamy. Oprószamy je z dwóch stron solą i pieprzem. Na rozbitym filecie układamy farsz i zwijamy filet w roladkę. Spinamy go wykałaczkami lub zawiązujemy nitką.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i obsmażamy nafaszerowany filet z dwóch stron aż do zarumienienia (po 2-3 minuty z każdej strony). Obsmażony filet przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy mięso folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 60 minut, następnie ściągamy folię, podwyższamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy mięso jeszcze 15-20 minut. Po upieczeniu mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut, aby mięso odpoczęło.

Sos: Żurawinę i morele zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy 15 minut, aż owoce zmiękną. Następnie dodajemy do nich starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę i sok z pomarańczy, sok z cytryny i posiekaną chilli – gotujemy 5 minut. Sos zdejmujemy z ognia blendujemy (zostawiamy jednak cząstki owoców). Sos ponownie stawiamy na ogniu i doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Mięso kroimy w plasterki, serwujemy z gorącym sosem i np. ziemniaczkami puree.
Zobacz także: chmurka z jajka na kanapkę

Filet z indyka faszerowany pistacjami z sosem żurawinowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1qitph
d1qitph
d1qitph
d1qitph
Więcej tematów
d1qitph