Filet z indyka faszerowany pistacjami z sosem żurawinowym

Filet z indyka wypełniony pysznym farszem z pistacjami, podany z sosem żurawinowym podbije kubki smakowe wszystkich domowników i gości. Sprawdzony przepis prosto od "Igraszki Losu".

Filet z indyka faszerowany pistacjami z sosem żurawinowymFilet z indyka faszerowany pistacjami z sosem żurawinowym
Gosia Niewiadomska

Nadzienie:

  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki suszonych moreli
  • 2/3 szklanki pistacji
  • 1 jajko
  • okruchy z 1 czerstwej bułki
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz

Sos żurawinowy:

  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki suszonych moreli
  • ½-1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki cukru brązowego
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Przepis

Żurawinę i morele zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15 minut, aby zmiękły. Odcedzamy, przekładamy do blendera. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Zeszkloną cebulę z czosnkiem przekładamy do blendera. Następnie dodajemy obrane pistacje, okruchy z bułki, skórkę i sok z pomarańczy, jajko, pietruszkę i miksujemy wszystko (składniki mają być rozdrobnione, ale nie za bardzo, aby nie wyszła nam papka). Farsz doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Mięso płuczemy i osuszamy. Rozcinamy je wzdłuż i lekko rozbijamy. Oprószamy je z dwóch stron solą i pieprzem. Na rozbitym filecie układamy farsz i zwijamy filet w roladkę. Spinamy go wykałaczkami lub zawiązujemy nitką.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i obsmażamy nafaszerowany filet z dwóch stron aż do zarumienienia (po 2-3 minuty z każdej strony). Obsmażony filet przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy mięso folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 60 minut, następnie ściągamy folię, podwyższamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy mięso jeszcze 15-20 minut. Po upieczeniu mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut, aby mięso odpoczęło.

Przepis

Sos: Żurawinę i morele zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy 15 minut, aż owoce zmiękną. Następnie dodajemy do nich starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę i sok z pomarańczy, sok z cytryny i posiekaną chilli – gotujemy 5 minut. Sos zdejmujemy z ognia blendujemy (zostawiamy jednak cząstki owoców). Sos ponownie stawiamy na ogniu i doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Mięso kroimy w plasterki, serwujemy z gorącym sosem i np. ziemniaczkami puree.
Zobacz także: chmurka z jajka na kanapkę

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce