Filet z indyka faszerowany pistacjami z sosem żurawinowym
Filet z indyka wypełniony pysznym farszem z pistacjami, podany z sosem żurawinowym podbije kubki smakowe wszystkich domowników i gości. Sprawdzony przepis prosto od "Igraszki Losu".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Nadzienie:
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- ½ szklanki suszonych moreli
- 2/3 szklanki pistacji
- 1 jajko
- okruchy z 1 czerstwej bułki
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- sól, pieprz
Sos żurawinowy:
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- ½ szklanki suszonych moreli
- ½-1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki cukru brązowego
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Żurawinę i morele zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15 minut, aby zmiękły. Odcedzamy, przekładamy do blendera. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Zeszkloną cebulę z czosnkiem przekładamy do blendera. Następnie dodajemy obrane pistacje, okruchy z bułki, skórkę i sok z pomarańczy, jajko, pietruszkę i miksujemy wszystko (składniki mają być rozdrobnione, ale nie za bardzo, aby nie wyszła nam papka). Farsz doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Mięso płuczemy i osuszamy. Rozcinamy je wzdłuż i lekko rozbijamy. Oprószamy je z dwóch stron solą i pieprzem. Na rozbitym filecie układamy farsz i zwijamy filet w roladkę. Spinamy go wykałaczkami lub zawiązujemy nitką.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i obsmażamy nafaszerowany filet z dwóch stron aż do zarumienienia (po 2-3 minuty z każdej strony). Obsmażony filet przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy mięso folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 60 minut, następnie ściągamy folię, podwyższamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy mięso jeszcze 15-20 minut. Po upieczeniu mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut, aby mięso odpoczęło.
Sos: Żurawinę i morele zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy 15 minut, aż owoce zmiękną. Następnie dodajemy do nich starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę i sok z pomarańczy, sok z cytryny i posiekaną chilli – gotujemy 5 minut. Sos zdejmujemy z ognia blendujemy (zostawiamy jednak cząstki owoców). Sos ponownie stawiamy na ogniu i doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Mięso kroimy w plasterki, serwujemy z gorącym sosem i np. ziemniaczkami puree.
Zobacz także: chmurka z jajka na kanapkę
src="https://d.wpimg.pl/907121950-987212198/jajko-chmurka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze