Trwa ładowanie...
d2sk6an
Kamila Tokarska

Prosty sposób na marynowane grzybki. Najsmaczniejsze zapasy na zimę

Przepis

Wśród grzybowych przetworów na zimę nie powinno zabraknąć tych zamarynowanych w occie. Smakują doskonale solo, jak i w sałatce czy daniach obiadowych. Przepis prosto z bloga "Ugotowane-Pozamiatane".

d2sk6an
3.4
(23 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-5

www.ugotowanepozamiatane.pl
Źródło: www.ugotowanepozamiatane.pl
Składniki
  • 1 kg małych leśnych grzybów (podgrzybki, borowiki, maślaki, rydze)
  • cebula pokrojona w piórka
  • mała marchewka pokrojona w grube plasterki

Zalewa:

  • litr wody
  • szklanka octu
  • czubata łyżka soli
  • kilka listków laurowych, po kilka kulek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy na każdy słoik
  • 2-3 średnie słoiki – wyparzone
Przepis

Grzybki myjemy, czyścimy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez pół godziny. Odcedzamy i przygotowujemy zalewę, mieszając wodę, ocet, przyprawy i sól. Zagotowujemy zalewę. W słoiku układamy grzyby z cebulą, marchewką i zalewamy zalewą (pilnując, żeby przyprawy zostały równo rozdzielone pomiędzy wszystkie słoiki), zakręcamy wieczka i pasteryzujemy 10 minut odwrócone do góry dnem w garnku z gotującą się wodą.
Zobacz także: domowy sposób na słodki kajmak

Polecamy wideo: Jak bezpiecznie zbierać grzyby

Prosty sposób na marynowane grzybki. Najsmaczniejsze zapasy na zimę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

13
15
Share
d2sk6an

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2sk6an
d2sk6an
d2sk6an
d2sk6an
Więcej tematów
d2sk6an