Prosty sposób na marynowane grzybki. Najsmaczniejsze zapasy na zimę
Wśród grzybowych przetworów na zimę nie powinno zabraknąć tych zamarynowanych w occie. Smakują doskonale solo, jak i w sałatce czy daniach obiadowych. Przepis prosto z bloga "Ugotowane-Pozamiatane".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-5 |
- 1 kg małych leśnych grzybów (podgrzybki, borowiki, maślaki, rydze)
- cebula pokrojona w piórka
- mała marchewka pokrojona w grube plasterki
Zalewa:
- litr wody
- szklanka octu
- czubata łyżka soli
- kilka listków laurowych, po kilka kulek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy na każdy słoik
- 2-3 średnie słoiki – wyparzone
Grzybki myjemy, czyścimy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez pół godziny. Odcedzamy i przygotowujemy zalewę, mieszając wodę, ocet, przyprawy i sól. Zagotowujemy zalewę. W słoiku układamy grzyby z cebulą, marchewką i zalewamy zalewą (pilnując, żeby przyprawy zostały równo rozdzielone pomiędzy wszystkie słoiki), zakręcamy wieczka i pasteryzujemy 10 minut odwrócone do góry dnem w garnku z gotującą się wodą.
Zobacz także: domowy sposób na słodki kajmak
src="https://d.wpimg.pl/1819243131--1647254697/kajmak.jpg"/>
Polecamy wideo: Jak bezpiecznie zbierać grzyby
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze