Trwa ładowanie...
d41h64e
d41h64e

Prosty sposób na marynowane grzybki. Najsmaczniejsze zapasy na zimę

Przepis

Wśród grzybowych przetworów na zimę nie powinno zabraknąć tych zamarynowanych w occie. Smakują doskonale solo, jak i w sałatce czy daniach obiadowych. Przepis prosto z bloga "Ugotowane-Pozamiatane".

3.5
(22 głosy)
Oceń:
d41h64e
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-5

Prosty sposób na marynowane grzybki. Najsmaczniejsze zapasy na zimę
www.ugotowanepozamiatane.pl
Prosty sposób na marynowane grzybki. Najsmaczniejsze zapasy na zimę
Składniki
  • 1 kg małych leśnych grzybów (podgrzybki, borowiki, maślaki, rydze)
  • cebula pokrojona w piórka
  • mała marchewka pokrojona w grube plasterki

Zalewa:

  • litr wody
  • szklanka octu
  • czubata łyżka soli
  • kilka listków laurowych, po kilka kulek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy na każdy słoik
  • 2-3 średnie słoiki – wyparzone
Przepis

Grzybki myjemy, czyścimy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez pół godziny. Odcedzamy i przygotowujemy zalewę, mieszając wodę, ocet, przyprawy i sól. Zagotowujemy zalewę. W słoiku układamy grzyby z cebulą, marchewką i zalewamy zalewą (pilnując, żeby przyprawy zostały równo rozdzielone pomiędzy wszystkie słoiki), zakręcamy wieczka i pasteryzujemy 10 minut odwrócone do góry dnem w garnku z gotującą się wodą.
Zobacz także: domowy sposób na słodki kajmak

Polecamy wideo: Jak bezpiecznie zbierać grzyby

Prosty sposób na marynowane grzybki. Najsmaczniejsze zapasy na zimę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d41h64e

Podziel się opinią

13
15
Share
d41h64e
d41h64e

d41h64e
d41h64e
d41h64e