Świąteczne pierniki
Do świąt pozostało jeszcze trochę czasu, ale by w świąteczne dni cieszyć się doskonałymi pierniczkami, o ich przygotowaniu należy pomyśleć już dziś.
Do świąt pozostało jeszcze trochę czasu, ale by w świąteczne dni cieszyć się doskonałymi pierniczkami, o ich przygotowaniu należy pomyśleć już dziś.
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z ciastem piernikowym . Intensywny korzenny aromat, słodki lukier, czy pyszne powidła - to tylko niektóre atrybuty tego specjału. Do wypiekania drobnych pierników trzeba zabrać się odpowiednio wcześniej, bo potrzebny jest czas, by skruszały i stały się stosownie pulchne. Receptur na pierniki jest całe mnóstwo, począwszy od prostych i niezbyt czasochłonnych, aż po dość skomplikowane. Poniżej prezentujemy kilka z nich, tak by każdy mógł znaleźć coś dla siebie, bo to, że pierniki warto na święta upiec jest pewne.
Pierniczki drobne
50 dag mąki, 15 dag miodu, 15 dag cukru, 2 jaja, przyprawa do piernika, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Miód zrumienić z przyprawą korzenną, po czym zmieszać razem mąkę, miód, jajka, cukier oraz sodę. Zagnieść ciasto, rozwałkować dość grubo, wycinać foremką pierniki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec kilkanaście minut w dobrze nagrzanym piekarniku (ok.175°C).
W przyrządzaniu pierników bardzo ważne jest to, by podczas pieczenia nie dopuścić by zbytnio się przyrumieniły, bo wówczas stają się zbyt twarde i gorzkie w smaku.
Pierniki bez dodatku miodu
0,75 dag mąki, 30 dag cukru pudru, 1 przyprawa do piernika, 4 łyżki gorzkiego kakao, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 duży cukier waniliowy, 35 dag masła, 3 jaja, 3 łyżki mleka, 25 dag orzechów włoskich lub laskowych (zmielonych), smażona skórka pomarańczowa
W sporej wielkości misce mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy jednolite ciasto, po czym wkładamy je do lodówki na dobę. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, po czym foremkami wycinamy pierniki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C, pieczemy ok. 10 - 15 minut.
Aby pierniczki nabrały bożonarodzeniowego charakteru warto zaopatrzyć się w foremki, które pozwolą na wycięcie ciasteczek w świątecznych kształtach np. gwiazdek, dzwoneczków. Takie cudeńka po udekorowaniu mogą nawet zawisnąć na choince.
Pierniczki całuski
2 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki miodu, 1 jajko, 0,5 szklanki cukru pudru, łyżka masła, 0,5 łyżeczki sody, 0,5 paczki przyprawy do piernika, siekane orzechy, 1 roztrzepane jajko (do smarowania)
Masło, miód i cukier puder delikatnie podgrzewamy, mieszamy do momentu aż masa będzie płynna i jednolita. Gdy lekko się przestudzi dodajemy do niej jajko, sodę, przyprawę korzenną i mąkę. Całość wyrabiamy porządnie co najmniej kilka minut mikserem na gładkie ciasto, po czym odstawiamy je w chłodne miejsce na kilka godzin. Po upływie tego czasu ciasto wałkujemy dość cienko, wykrajamy ciasteczka, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy orzechami wciskając je delikatnie w ciasto nożem. Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 175°C.
Przygotowywanie pierników ma jeszcze jedną zaletę - można je robić razem z dziećmi, pozwalając im wykrawać i dekorować ciasteczka. Okres przedświąteczny jest przecież często tak gorący, że brakuje nam czasu dla bliskich, a powinniśmy go znaleźć i cieszyć się z wspólnie spędzonych chwil.
Pierniczki extra
0,5 kg miodu, 1 kostka masła, 0,5 kg mąki, 0,5 kg cukru, 1 łyżeczka sody, 2 jajka, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, sok z połówki cytryny, smażona skórka pomarańczowa, 1 szklanka posiekanych bakalii
Miód podgrzewamy, potem dodajemy cukier i masło. Nadal podgrzewając, mieszamy aż masa stanie się jednolita. Do przestudzonej masy dodajemy jajka, sodę, przyprawę, sok z cytryny, skórkę pomarańczową, mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Małymi porcjami dosypujemy mąkę, można dodać jej więcej, gdyby ciasto zbytnio się kleiło (powinno być elastyczne) i nadal wyrabiamy. Na koniec dodajemy bakalie. Ciasto trzeba dość cienko rozwałkować, wykroić pierniki, po czym je upiec (ok.180 °C). Dekorować według uznania.
Pierniczki dobrze jest przechowywać w szklanym słoju lub metalowej puszce. W wypadku, gdy będą pieczone na ostatnią chwilę, do puszki wraz z ciastkami można włożyć kawałek jabłka, to sprawi, że szybciej zmiękną.