Sałatka jarzynowa
Ile pań domu, tyle przepisów na sałatkę jarzynową. Jedne dodają do niej cebulę, drugie nie, niektóre wykorzystują do jej zrobienia ugotowane warzywa z rosołu, a inne gotują je oddzielnie. Różnice mogą dotyczyć także musztardy, śmietany czy proporcji składników. Zobaczcie, jak tę sałatkę przygotowuje się w moim rodzinnym domu.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 ogórki kiszone
- 4 jajka
- 4 średnie marchewki
- 2 pietruszki
- 0,5 puszki groszku
- 0,5 puszki kukurydzy
- 6 dużych ziemniaków
- 1 jabłko
- majonez
- musztarda
- sól
- pieprz
Przepis
Ziemniaki w mundurkach, marchewkę, pietruszkę i jajka ugotować. Po ugotowaniu pozostawić do ostygnięcia. Następnie wszystkie składniki kroić w niewielką kosteczkę i dodawać do dużej miski.
Przepis
Zetrzeć na tarce jabłko. Dosypać groszek i kukurydzę. Dodać pokrojone w kosteczkę ogórki. Na koniec wszystkie składniki popieprzyć i posolić do smaku. Dodać 2 łyżki musztardy i majonez według uznania. Całość dokładnie wymieszać.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl