Postna kapusta z grzybami na Wigilię

Z tym trikiem kapusta wyjdzie przepyszna! Koniecznie zrób na święta.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Kapusta z grzybami to danie, bez której nie może obejść się wigilijny stół. To jedna z dwunastu potraw, która nieodłącznie kojarzy się z Bożym Narodzeniem. I choć każda gospodyni ma swoje sposoby na to, żeby wyszła idealnie, podstawowe składniki są niezmienne. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", radzi, aby wybrać grzyby dobrej jakości, a przed duszeniem ich nie obgotowywać. Przepis poniżej. Najlepiej przygotować ją 2-3 dni przed świętami, aby smaki "przegryzły się".

Składniki:

ok.1 kg dobrej kiszonej kapusty
3 garście suszonych grzybów
1 większa cebula
3 średnie liście laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1-2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
sól, świeżo mielony pieprz - do smaku

Przygotowanie:

Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum 5 godzin, najlepiej zostawić je na noc. Kapustę gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, wtedy przed gotowaniem należy ją przepłukać w zimnej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na oleju, aby lekko się zrumieniła. Odciśnięte i wypłukane grzyby kroimy niezbyt drobno i dodajemy do cebuli. Wszystko razem dusimy do miękkości. Ugotowaną i odciśniętą kapustę przekładamy do grzybów, dodajemy cukier, pieprz, ewentualnie odrobinę soli do smaku. Przesmażamy całość krótko na większym ogniu i odstawiamy.

POLECAMY:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów