Postna kapusta z grzybami na Wigilię
Z tym trikiem kapusta wyjdzie przepyszna! Koniecznie zrób na święta.
Kapusta z grzybami to danie, bez której nie może obejść się wigilijny stół. To jedna z dwunastu potraw, która nieodłącznie kojarzy się z Bożym Narodzeniem. I choć każda gospodyni ma swoje sposoby na to, żeby wyszła idealnie, podstawowe składniki są niezmienne. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", radzi, aby wybrać grzyby dobrej jakości, a przed duszeniem ich nie obgotowywać. Przepis poniżej. Najlepiej przygotować ją 2-3 dni przed świętami, aby smaki "przegryzły się".
Składniki:
ok.1 kg dobrej kiszonej kapusty
3 garście suszonych grzybów
1 większa cebula
3 średnie liście laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1-2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
sól, świeżo mielony pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum 5 godzin, najlepiej zostawić je na noc. Kapustę gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, wtedy przed gotowaniem należy ją przepłukać w zimnej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podduszamy na oleju, aby lekko się zrumieniła. Odciśnięte i wypłukane grzyby kroimy niezbyt drobno i dodajemy do cebuli. Wszystko razem dusimy do miękkości. Ugotowaną i odciśniętą kapustę przekładamy do grzybów, dodajemy cukier, pieprz, ewentualnie odrobinę soli do smaku. Przesmażamy całość krótko na większym ogniu i odstawiamy.
Zobacz także: tatar ze śledzia z marynowanymi pieczarkami