Trwa ładowanie...
d1w40yr
01-10-2018 12:56

Sałatka z ciecierzycy i kaszy bulgur z warzywami i sosem winegret

Przepis

- Niezmiernie cieszą mnie sytuacje, gdy tworzę jakieś nowe danie, a moje dzieci kosztują je i po chwili zostaje już tylko pusta miska. Tak było między innymi z tą sałatką. Nie dziwne więc, że zagościła na dobre w naszym menu – pisze Magdalena Gembacka, autorka książki "Więcej warzyw na talerzu".

d1w40yr
4.3
(23 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Więcej warzyw na talerzu
Źródło: Więcej warzyw na talerzu
Składniki
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki albo ze słoika)
  • 1½ szklanki ugotowanej gruboziarnistej kaszy bulgur
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 4 pomidory suszone z oliwy
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • 2-3 łyżki lekko podprażonych pestek słonecznika

Winegret

  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
Przepis

Wszystkie składniki na winegret dokładnie wymieszać. Można użyć trzepaczki, miksera albo wlać do słoika, dokładnie zakręcić i minutę potrząsać. Paprykę bez gniazda nasiennego pokroić w małą kostkę. Suszone pomidory drobno posiekać. Do miski wsypać ciecierzycę, kaszę bulgur, paprykę, suszone pomidory, szczypiorek, natkę i słonecznik. Dodać zioła prowansalskie i sos winegret. Wymieszać. Najlepiej smakuje 30 minut po przygotowaniu, gdy smaki się przegryzą.

Ta książka pomoże rozwiązać warzywny problem i wprowadzić je do rodzinnego menu. Znajdziecie tu ponad 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Ale nie tylko. Są porady, co zrobić, aby rozkochać się w zieleninie oraz jak gotować, aby dania były atrakcyjne dla małego i dużego smakosza.

Magda Gembacka – psycholog społeczny, propagatorka zdrowego odżywiania, zafascynowana medycyną żywienia i dietetyką, autorka książki Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu. Od 8 lat prowadzi blog ammniam.pl na którym dzieli się przepisami na zdrowe roślinne dania dla małych i dużych. Prowadzi warsztaty kulinarne grupowe i indywidualne, na których uczy roślinnego gotowania opartego o produkty naturalne i nieprzetworzone.

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Sałatka z ciecierzycy i kaszy bulgur z warzywami i sosem winegret
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

55
23

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj