Sałatka z ciecierzycy i kaszy bulgur z warzywami i sosem winegret
- Niezmiernie cieszą mnie sytuacje, gdy tworzę jakieś nowe danie, a moje dzieci kosztują je i po chwili zostaje już tylko pusta miska. Tak było między innymi z tą sałatką. Nie dziwne więc, że zagościła na dobre w naszym menu – pisze Magdalena Gembacka, autorka książki "Więcej warzyw na talerzu".
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki albo ze słoika)
- 1½ szklanki ugotowanej gruboziarnistej kaszy bulgur
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- 4 pomidory suszone z oliwy
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- 2-3 łyżki lekko podprażonych pestek słonecznika
Winegret
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Przepis
Wszystkie składniki na winegret dokładnie wymieszać. Można użyć trzepaczki, miksera albo wlać do słoika, dokładnie zakręcić i minutę potrząsać. Paprykę bez gniazda nasiennego pokroić w małą kostkę. Suszone pomidory drobno posiekać. Do miski wsypać ciecierzycę, kaszę bulgur, paprykę, suszone pomidory, szczypiorek, natkę i słonecznik. Dodać zioła prowansalskie i sos winegret. Wymieszać. Najlepiej smakuje 30 minut po przygotowaniu, gdy smaki się przegryzą.