Spaghetti carbonara. Szybki pomysł na obiad.
Aromatyczny boczek, wyrazisty ser i kremowy sos to sekret idealnego spaghetti carbonara. Historia tego dania oraz jego nazwy nie jest do końca znana. Jedno jest pewne - w klasycznym przepisie nie ma śmietanki! Oryginalna receptura bazuje na surowych jajkach. Jak przygotować prawdziwą włoską carbonarę? To bardzo proste.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 160 gramów makaronu spaghetti
- 70 gramów wędzonego boczku (w kawałku)
- 50 gramów sera pecorino lub parmezanu
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- szczypta pieprzu
Przepis
Przygotowanie carbonary zaczynamy od ugotowania makaronu al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie przygotowujemy mięso: z boczku odcinamy skórę i wrzucamy ją na gorącą patelnię. Pozostałą część boczku kroimy w kostkę. Następnie obieramy i zgniatamy ząbek czosnku. Boczek i czosnek przekładamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Po jakimś czasie usuwamy z patelni czosnek, by się nie przypalił. Rozbijamy w misce 2 jajka. Dodajemy 25 g startego parmezanu oraz szczyptę pieprzu. Wszystko mieszamy. Następnie ugotowany makaron, bez odcedzania, przekładamy bezpośrednio na patelnię. Dodajemy sos z jajek i sera i energicznie mieszamy.