Miękkie, elastyczne, pyszne. Sprawdzone triki na idealne ciasto na pierogi

Polskie pierogi to nasz narodowy skarb. Każdy, kto choć raz jadł pierogi, zapamięta ten smak na zawsze – cienkie, elastyczne, a zarazem miękkie ciasto okrywające pyszny farsz. Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Oto jego sekret.

PierogiKluczem idealnego ciasta jest jeden składnik
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Pierogi – sekret miękkiego ciasta

Mąka, zimna woda i jajko. Wydawałoby się, że to cały sekret ciasta na pierogi. Nic bardziej mylnego. Do idealnego ciasta na pierogi potrzebna jest odpowiednia mąka, woda o właściwej temperaturze, jedno żółtko w miejsce całego jajka oraz jeszcze jeden składnik.

Ciasto na pierogi musi w sobie łączyć dwie cechy – musi być miękkie i rozpływać się w ustach, ale zarazem powinno być na tyle elastyczne, by utrzymać ciężar każdego farszu. Jak osiągnąć ten balans? Wystarczy do ciasta dodać 1 łyżkę roztopionego masła. Dodatek tłuszczu sprawi, że ciasto stanie się miękkie i delikatne, a zarazem elastyczne. Zamiast masła można wykorzystać dowolny tłuszcz – to może być oliwa, a nawet olej rzepakowy, choć należy pamiętać, że ten smak będzie wyczuwalny w cieście na pierogi.

Idealne ciasto na pierogi

Pierogi – triki na idealne ciasto

Ciasto na pierogi to zaledwie kilka składników, dlatego tak ważny jest każdy szczegół. Oto wskazówki, które pozwolą wam przygotować idealne ciasto pierogowe. Zastosuj je, a pierogi już na zawsze staną się twoim popisowym daniem.

  1. Wybór mąki. Ma ogromne znaczenie. Choć pierogi można wykonać właściwie z każdej mąki – także z mieszanek pełnoziarnistych i bezglutenowych – to idealne, klasyczne ciasto na pierogi wymaga mąki typu 500.
  2. Odpowiednia temperatura. Gluten to niezwykłe białko roślinne, które w pierogach odpowiada za właściwą elastyczność ciasta. By wydobyć z mąki całą jej moc, dodaj ciepłą, gorącą, a nawet wrzącą wodę! W tej ostatniej wersji otrzymasz tzw. ciasto zaparzane.
  3. Odpoczynek. Z uwagi na gluten zawarty w mące każde ciasto – czy to na naleśniki, czy na pierogi – powinno odpocząć. Gdy zagnieciesz ciasto na pierogi, nakryj je (najlepiej przelaną wrzątkiem) szklaną miską. Odstaw na kilkanaście minut, a ciasto będzie idealne.
  4. Uwaga na jajka. Dodatek jajka do ciasta sprawi, że stanie się ono elastyczne. Ale uwaga! Najlepiej dodać tylko żółtko, ponieważ białko może sprawić, że ciasto stanie się twarde.
  5. Nie bój się dodatków. Choć klasyka każdemu smakuje i nigdy się nie nudzi, to pamiętaj, że z dodatkami do ciasta na pierogi możesz zaszaleć. Szczypta soli? Koniecznie, ale poza tym do ciasta na pierogi świetnie pasować będzie bazylia, oregano, a może kurkuma czy odrobinę suszonego buraka? Z kolorem i smakiem pierogowego ciasta można szaleć bez końca!

Zaparzane ciasto na pierogi

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 450 lub 500 
  • 250 ml wrzącej wody
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka roztopionego masła

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiać mąkę i dodać sól.
  2. Wlać wrzątek, dodać masło i za pomocą łyżki lub widelca wymieszać niedbale ciasto.
  3. Gdy pod wpływem mieszania woda nieco przestygnie, zacząć wyrabiać ciasto dłonią.
  4. Po połączeniu się wszystkich składników ciasto przełożyć na stolnicę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
  5. Gotowe uformować w kulę i nakryć przelaną gorącą wodą szklaną miską.
  6. Odstawić na 20-30 minut, by odpoczęło.
Pierogi ruskie
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę