Miękkie, elastyczne, pyszne. Sprawdzone triki na idealne ciasto na pierogi

Polskie pierogi to nasz narodowy skarb. Każdy, kto choć raz jadł pierogi, zapamięta ten smak na zawsze – cienkie, elastyczne, a zarazem miękkie ciasto okrywające pyszny farsz. Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Oto jego sekret.

PierogiKluczem idealnego ciasta jest jeden składnik
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Pierogi – sekret miękkiego ciasta

Mąka, zimna woda i jajko. Wydawałoby się, że to cały sekret ciasta na pierogi. Nic bardziej mylnego. Do idealnego ciasta na pierogi potrzebna jest odpowiednia mąka, woda o właściwej temperaturze, jedno żółtko w miejsce całego jajka oraz jeszcze jeden składnik.

Ciasto na pierogi musi w sobie łączyć dwie cechy – musi być miękkie i rozpływać się w ustach, ale zarazem powinno być na tyle elastyczne, by utrzymać ciężar każdego farszu. Jak osiągnąć ten balans? Wystarczy do ciasta dodać 1 łyżkę roztopionego masła. Dodatek tłuszczu sprawi, że ciasto stanie się miękkie i delikatne, a zarazem elastyczne. Zamiast masła można wykorzystać dowolny tłuszcz – to może być oliwa, a nawet olej rzepakowy, choć należy pamiętać, że ten smak będzie wyczuwalny w cieście na pierogi.

Idealne ciasto na pierogi

Pierogi – triki na idealne ciasto

Ciasto na pierogi to zaledwie kilka składników, dlatego tak ważny jest każdy szczegół. Oto wskazówki, które pozwolą wam przygotować idealne ciasto pierogowe. Zastosuj je, a pierogi już na zawsze staną się twoim popisowym daniem.

  1. Wybór mąki. Ma ogromne znaczenie. Choć pierogi można wykonać właściwie z każdej mąki – także z mieszanek pełnoziarnistych i bezglutenowych – to idealne, klasyczne ciasto na pierogi wymaga mąki typu 500.
  2. Odpowiednia temperatura. Gluten to niezwykłe białko roślinne, które w pierogach odpowiada za właściwą elastyczność ciasta. By wydobyć z mąki całą jej moc, dodaj ciepłą, gorącą, a nawet wrzącą wodę! W tej ostatniej wersji otrzymasz tzw. ciasto zaparzane.
  3. Odpoczynek. Z uwagi na gluten zawarty w mące każde ciasto – czy to na naleśniki, czy na pierogi – powinno odpocząć. Gdy zagnieciesz ciasto na pierogi, nakryj je (najlepiej przelaną wrzątkiem) szklaną miską. Odstaw na kilkanaście minut, a ciasto będzie idealne.
  4. Uwaga na jajka. Dodatek jajka do ciasta sprawi, że stanie się ono elastyczne. Ale uwaga! Najlepiej dodać tylko żółtko, ponieważ białko może sprawić, że ciasto stanie się twarde.
  5. Nie bój się dodatków. Choć klasyka każdemu smakuje i nigdy się nie nudzi, to pamiętaj, że z dodatkami do ciasta na pierogi możesz zaszaleć. Szczypta soli? Koniecznie, ale poza tym do ciasta na pierogi świetnie pasować będzie bazylia, oregano, a może kurkuma czy odrobinę suszonego buraka? Z kolorem i smakiem pierogowego ciasta można szaleć bez końca!

Zaparzane ciasto na pierogi

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 450 lub 500 
  • 250 ml wrzącej wody
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka roztopionego masła

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiać mąkę i dodać sól.
  2. Wlać wrzątek, dodać masło i za pomocą łyżki lub widelca wymieszać niedbale ciasto.
  3. Gdy pod wpływem mieszania woda nieco przestygnie, zacząć wyrabiać ciasto dłonią.
  4. Po połączeniu się wszystkich składników ciasto przełożyć na stolnicę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
  5. Gotowe uformować w kulę i nakryć przelaną gorącą wodą szklaną miską.
  6. Odstawić na 20-30 minut, by odpoczęło.
Pierogi ruskie
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟