Grillowane ziemniaczki z pysznym sosem
Jeśli organizujesz grilla, to wiadomo, że na ruszcie pojawią się kiełbaski, karkówki, kaszanki i inne mięsne specjały. A co do tego? Może ziemniaki? One także świetnie smakują w grillowanej wersji i na pewno urozmaicą każde grillowe menu.
Składniki:
12 ziemniaków średniej wielkości, olej rzepakowy, szklanka jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 3 ząbki czosnku, świeże gałązki rozmarynu (możesz zastąpić suszonym), natka pietruszki, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj i obgotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 min. Następnie osusz je, posyp solą, pieprzem oraz listkami rozmarynu i skrop oliwą. Każdego ziemniaka zawiń w folię aluminiową i grilluj przez ok. 30 min. W tym czasie możesz przygotować sos czosnkowy. W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt naturalny, majonez, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Odstaw na chwilę, by składniki przegryzły się. Kiedy ziemniaki będą gotowe, rozwiń je z folii, przekrój na pół i polej sosem czosnkowym. Podawaj jako dodatek do grillowanego mięsa.
Zobacz także wideo: Przepis na sałatkę ziemniaczaną. W sam raz na grilla