Trwa ładowanie...
deyqm6l
01-07-2009 17:05

Zupa grzybowa

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
deyqm6l
Składniki
  • -10 dag suszonych grzybów (najlepsze borowiki)
  • -25 dag włoszczyzny (bez kapusty)
  • -10 ziaren pieprzu
  • -cebula
  • -20 dag śmietany
  • -sól
Przepis

Grzyby starannie opłukujemy. Zalewamy zimą wodą na kilka godzin (można na noc). Grzyby gotujemy w 2 litrach wody z cebulą i pieprzem prawie do miękkości. Potem dodajemy włoszczyznę i gotujemy pół godziny. Przelewamy zupę przez sito. Solimy. Można zaostrzyć smak zupy sokiem cytryny. Do śmietany, mieszając, wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, a następnie, również mieszając (energicznie), śmietanę do garnka z zupą. Kapelusze grzybów kroimy w paseczki, podajemy oddzielnie. Zupa grzybowa jest najlepsza ze zrobionymi w domu łazankami. Ale może być (ostatecznie) kupiony makaron

Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
deyqm6l
deyqm6l
deyqm6l
Więcej tematów
deyqm6l