Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia

Wydaje się to wygodne – otwierasz puszkę konserwy, zjadasz część zawartości, a resztę po prostu wkładasz do lodówki. Niewiele osób zastanawia się jednak, co w tym czasie dzieje się z jedzeniem. Okazuje się, że takie przechowywanie nie tylko pogarsza smak i aromat potrawy, ale może też niekorzystnie wpływać na zdrowie.

Dlaczego lepiej nie wstawiać otwartej puszki do lodówki?Dlaczego lepiej nie wstawiać otwartej puszki do lodówki?
Źródło zdjęć: © Getty Images | DanBrandenburg
Karol Wiak

Otwarta puszka nie powinna trafiać bezpośrednio do lodówki. Warto pamiętać, że kontakt żywności z metalem może zmieniać jej smak i uwalniać szkodliwe substancje.

Ryzyko związane z przechowywaniem otwartych konserw

Gdy otwierasz puszkę, jej zawartość styka się z metalem. W lodówce ten kontakt prowadzi do szybkiej oksydacji, co zmienia smak jedzenia. Często staje się ono gorzkie lub metaliczne, tracąc na jakości. Dodatkowo, metale mogą przenikać do żywności, co przy częstym spożywaniu stanowi zagrożenie dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyrośnięte racuchy bez drożdży. Ekspresowe śniadanie na słodko lub deser

Proces ten zachodzi szczególnie szybko w wilgotnym i chłodnym środowisku lodówki, które sprzyja reakcjom chemicznym. Im dłużej jedzenie pozostaje w otwartej puszce, tym wyraźniejsze stają się niepożądane zmiany w smaku i zapachu, a sama żywność traci swoje wartości odżywcze.

Jak bezpiecznie przechowywać otwarte konserwy?

Aby uniknąć problemów, najlepiej jest przełożyć zawartość puszki do innego pojemnika. Szkło i plastik są idealne, ponieważ ograniczają reakcje chemiczne. Po zamknięciu pojemnika można go bezpiecznie umieścić w lodówce.

Dzięki tej prostej czynności zachowujemy świeżość, smak i bezpieczeństwo żywności. Produkty nie tracą swojego oryginalnego smaku i nie są narażone na kontaminację. To także sposób na ograniczenie marnowania jedzenia.

Zasada ta dotyczy wszystkich rodzajów konserw, od warzyw po ryby i sosy.

Przyzwyczajenie się do tego prostego nawyku może znacząco poprawić bezpieczeństwo żywności w kuchni i ograniczyć marnotrawstwo.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem