WAŻNE
TERAZ

Niespodziewane wyznanie Artura Boruca. "Mała depresja"

Jak zrobić majonez? Prosty przepis na domowy majonez

Majonez to idealny dodatek do jajek, sałatek czy kanapek. Do jego zrobienia potrzebne jest jedynie kilka składników, a samo przygotowanie nie jest trudne, chociaż wiele osób boi się spróbować zrobić domowy majonez myśląc o skomplikowanym procesie. Co trzeba przygotować, żeby zrobić dobry majonez? Jak go przygotować krok po kroku?

Jak zrobić dobry majonez?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Jak zrobić dobry majonez – jakie składniki są potrzebne?

Do zrobienia domowego majonezu będziesz potrzebować tylko kilku składników. Żeby przygotować około 350 gramów pysznego jajecznego sosu przygotuj:

  • 2 świeże jajka,
  • 250 ml oleju roślinnego na przykład słonecznikowego albo rzepakowego,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki cukru pudru,
  • 1 łyżeczkę ostrej musztardy,
  • 1 łyżkę soku z cytryny.

Ważne jest, żeby wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej z lodówki, ponieważ powinny mieć temperaturę około 20°C.

Ilości przypraw można dostosować do własnych preferencji. Możesz pominąć musztardę i dodać zamiast niej odrobinę octu, zastąpić sok z cytryny sokiem z limonki, zrobić majonez, który będzie bardziej delikatny, bardziej słony lub ostry. Jeśli chcesz, możesz dodać do niego inne przyprawy, na przykład pieprz albo czosnek.

Olej roślinny można z kolei zastąpić oliwą z oliwek. Majonez przygotowany na oliwie będzie miał bardziej intensywny i złożony smak. Można użyć również innego oleju roślinnego, na przykład z orzechów, pestek dyni albo pestek winogron. Poza tym, warto eksperymentować nie tylko z rodzajem tłuszczu, ale także jego ilością. Im mniej oleju dodamy, tym majonez będzie rzadszy. Dodatkowo, po ubiciu majonezu niektórzy dodają do niego odrobinę wrzątku, żeby sos stał się bardziej aksamitny i jaśniejszy. Co więcej, do majonezu można dodać całe jajka, wtedy majonez będzie bardziej delikatny, puszysty i jaśniejszy.

Jak zrobić majonez – przepis krok po kroku

Istnieje kilka sposobów na zrobienie majonezu, niektórzy ubijają go ręcznie, a inni używają do tego celu miksera albo blendera ręcznego. Zrobienie majonezu blenderem jest zdecydowanie najszybsze. Jak przygotować domowy majonez używając blendera?

1. Dokładnie umyj jajka i oddziel białka od żółtek.
2. Umieść żółtka w małej misce albo rondlu, dodaj musztardę i sok z cytryny.
3. Wymieszaj składniki, dodaj sól i cukier i ewentualnie inne przyprawy.
4. Do żółtek wlej odrobinę oleju i zacznij blendować.
5. W momencie, gdy masa zacznie się zagęszczać, stopniowo dolewaj olej cienkim strumieniem.
6. Wykonuj delikatne ruchy blenderem i tylko odrobinę unoś go od dna naczynia.
7. Blenduj do momentu, gdy uzyskasz pożądaną konsystencję majonezu.

Wykorzystując blender, majonez można zrobić również umieszczając wszystkie składniki w wysokim naczyniu i ubijając od razu całość. Ważne jest, żeby na początku całkowicie zanurzyć blender w mieszance składników i zacząć blendować, gdy jego ostrze znajduje się przy dnie naczynia. Miksując majonez należy tyko odrobinę unosić blender ku górze naczynia i ubijać do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

Domowy majonez jest mniej wytrzymały niż jego odpowiednik ze sklepowej półki - może stać w lodówce około 10-14 dni.

Obraz
© Getty Images

Jak zrobić majonez – dlaczego majonez nie wychodzi?

Mimo tego, iż przygotowanie majonezu nie jest skomplikowane, zrobienie tego sosu często sprawia problemy. Dlaczego domowy majonez nie wychodzi?

1. Nieodpowiednie proporcje składników: chodzi głównie o ilość jajek i oleju. Każdy olej jest nieco inny i inaczej zachowuje się podczas ubijania, dlatego warto eksperymentować i stopniowo dodawać olej aż do uzyskania idealnej konsystencji,
2. Zbyt szybkie dodanie oleju: czasami jednorazowe dodanie zbyt dużej ilości oleju powoduje zwarzenie się sosu albo to, że majonez nie gęstnieje. Olej należy dodawać stopniowo, chyba, że wybieramy metodę, w której jednocześnie umieszczamy wszystkie składniki w naczyniu i ubijamy,
3. Różnice temperatur składników: połączenie składników o różnych temperaturach może skończyć się zwarzeniem majonezu, dlatego tak ważne jest, żeby jajka, olej i przyprawy miały podobną temperaturę,
4. Zbyt gwałtowane blendowanie: wykonywanie gwałtownych ruchów podczas ubijania majonezu może sprawić, że sos zwarzy się. Ważne jest, aby ruchy były ograniczone i powolne, a ostrze blendera znajdowało się ciągle w pobliżu dna naczynia.

Jak zrobić majonez – jak uratować zwarzony majonez?

Na szczęście zwarzony majonez można łatwo uratować, nie marnując przy tym użytych składników. Istnieje kilka sposobów na zrobienie majonezu, mimo wpadki:

  • Zacznij robić majonez od nowa z takich samych składników, a gdy wlejesz do niego mniej więcej ¼ szklanki oleju, dodaj zwarzony sos i dalej ubijaj,
  • Podgrzewaj nieudany majonez w kąpieli wodnej jednocześnie ucierając do momentu, gdy zgęstnieje,
  • Dodaj do zwarzonej masy trochę wrzątku i kontynuuj blendowanie. Dodawaj wrzącą wodę do momentu, gdy majonez stanie się gęsty.

Zobacz także: Idealnie ugotowane jajko na miękko. Proste zasady

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟