Trwa ładowanie...

Jak zrobić majonez? Prosty przepis na domowy majonez

Majonez to idealny dodatek do jajek, sałatek czy kanapek. Do jego zrobienia potrzebne jest jedynie kilka składników, a samo przygotowanie nie jest trudne, chociaż wiele osób boi się spróbować zrobić domowy majonez myśląc o skomplikowanym procesie. Co trzeba przygotować, żeby zrobić dobry majonez? Jak go przygotować krok po kroku?

Share
Jak zrobić majonez? Prosty przepis na domowy majonez
Źródło: Getty Images
d1wxrab

Jak zrobić dobry majonez – jakie składniki są potrzebne?

Do zrobienia domowego majonezu będziesz potrzebować tylko kilku składników. Żeby przygotować około 350 gramów pysznego jajecznego sosu przygotuj:

  • 2 świeże jajka,
  • 250 ml oleju roślinnego na przykład słonecznikowego albo rzepakowego,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki cukru pudru,
  • 1 łyżeczkę ostrej musztardy,
  • 1 łyżkę soku z cytryny.

Ważne jest, żeby wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej z lodówki, ponieważ powinny mieć temperaturę około 20°C.

d1wxrab

Ilości przypraw można dostosować do własnych preferencji. Możesz pominąć musztardę i dodać zamiast niej odrobinę octu, zastąpić sok z cytryny sokiem z limonki, zrobić majonez, który będzie bardziej delikatny, bardziej słony lub ostry. Jeśli chcesz, możesz dodać do niego inne przyprawy, na przykład pieprz albo czosnek.

Olej roślinny można z kolei zastąpić oliwą z oliwek. Majonez przygotowany na oliwie będzie miał bardziej intensywny i złożony smak. Można użyć również innego oleju roślinnego, na przykład z orzechów, pestek dyni albo pestek winogron. Poza tym, warto eksperymentować nie tylko z rodzajem tłuszczu, ale także jego ilością. Im mniej oleju dodamy, tym majonez będzie rzadszy. Dodatkowo, po ubiciu majonezu niektórzy dodają do niego odrobinę wrzątku, żeby sos stał się bardziej aksamitny i jaśniejszy. Co więcej, do majonezu można dodać całe jajka, wtedy majonez będzie bardziej delikatny, puszysty i jaśniejszy.

Jak zrobić majonez – przepis krok po kroku

Istnieje kilka sposobów na zrobienie majonezu, niektórzy ubijają go ręcznie, a inni używają do tego celu miksera albo blendera ręcznego. Zrobienie majonezu blenderem jest zdecydowanie najszybsze. Jak przygotować domowy majonez używając blendera?

1. Dokładnie umyj jajka i oddziel białka od żółtek.
2. Umieść żółtka w małej misce albo rondlu, dodaj musztardę i sok z cytryny.
3. Wymieszaj składniki, dodaj sól i cukier i ewentualnie inne przyprawy.
4. Do żółtek wlej odrobinę oleju i zacznij blendować.
5. W momencie, gdy masa zacznie się zagęszczać, stopniowo dolewaj olej cienkim strumieniem.
6. Wykonuj delikatne ruchy blenderem i tylko odrobinę unoś go od dna naczynia.
7. Blenduj do momentu, gdy uzyskasz pożądaną konsystencję majonezu.

d1wxrab

Wykorzystując blender, majonez można zrobić również umieszczając wszystkie składniki w wysokim naczyniu i ubijając od razu całość. Ważne jest, żeby na początku całkowicie zanurzyć blender w mieszance składników i zacząć blendować, gdy jego ostrze znajduje się przy dnie naczynia. Miksując majonez należy tyko odrobinę unosić blender ku górze naczynia i ubijać do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

Domowy majonez jest mniej wytrzymały niż jego odpowiednik ze sklepowej półki - może stać w lodówce około 10-14 dni.

Getty Images
Źródło: Getty Images

Jak zrobić majonez – dlaczego majonez nie wychodzi?

Mimo tego, iż przygotowanie majonezu nie jest skomplikowane, zrobienie tego sosu często sprawia problemy. Dlaczego domowy majonez nie wychodzi?

1. Nieodpowiednie proporcje składników: chodzi głównie o ilość jajek i oleju. Każdy olej jest nieco inny i inaczej zachowuje się podczas ubijania, dlatego warto eksperymentować i stopniowo dodawać olej aż do uzyskania idealnej konsystencji,
2. Zbyt szybkie dodanie oleju: czasami jednorazowe dodanie zbyt dużej ilości oleju powoduje zwarzenie się sosu albo to, że majonez nie gęstnieje. Olej należy dodawać stopniowo, chyba, że wybieramy metodę, w której jednocześnie umieszczamy wszystkie składniki w naczyniu i ubijamy,
3. Różnice temperatur składników: połączenie składników o różnych temperaturach może skończyć się zwarzeniem majonezu, dlatego tak ważne jest, żeby jajka, olej i przyprawy miały podobną temperaturę,
4. Zbyt gwałtowane blendowanie: wykonywanie gwałtownych ruchów podczas ubijania majonezu może sprawić, że sos zwarzy się. Ważne jest, aby ruchy były ograniczone i powolne, a ostrze blendera znajdowało się ciągle w pobliżu dna naczynia.

Jak zrobić majonez – jak uratować zwarzony majonez?

Na szczęście zwarzony majonez można łatwo uratować, nie marnując przy tym użytych składników. Istnieje kilka sposobów na zrobienie majonezu, mimo wpadki:

  • Zacznij robić majonez od nowa z takich samych składników, a gdy wlejesz do niego mniej więcej ¼ szklanki oleju, dodaj zwarzony sos i dalej ubijaj,
  • Podgrzewaj nieudany majonez w kąpieli wodnej jednocześnie ucierając do momentu, gdy zgęstnieje,
  • Dodaj do zwarzonej masy trochę wrzątku i kontynuuj blendowanie. Dodawaj wrzącą wodę do momentu, gdy majonez stanie się gęsty.

Zobacz także: Idealnie ugotowane jajko na miękko. Proste zasady

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1wxrab

Podziel się opinią

Share
d1wxrab
d1wxrab
Więcej tematów