Langosze z sosem paprykowym i żółtym serem. Proste placki pełne smaku

Langosze, czyli sycące smażone placki, przygotowane na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków, mleka, drożdży i mąki pszennej, możemy podawać na wiele sposobów, polewając je kwaśną śmietaną lub sosem oraz posypując utartym aromatycznym serem żółtym.

Langosze z sosem paprykowym i żółtym serem. Proste placki pełne smakuLangosze z sosem paprykowym i żółtym serem. Proste placki pełne smaku
oprac. Magda Pomorska

Sos:

  • 1 cebula
  • 1 świeża papryka czerwona
  • 1 świeża papryka żółta
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 ml pomidorów krojonych z puszki
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka wędzonej papryki czerwonej w proszku
  • sól do smaku

Langosze:

  • 3 średnie ugotowane ziemniaki
  • 30 g drożdży
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • olej do smażenia
  • 350 g sera aldamer

Przepis

Cebulę i wszystkie papryki pokroić w kostkę, podsmażyć chwilę na oleju, pod koniec dodając posiekany czosnek. Następnie dodać pomidory z puszki, wodę i całość podusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Dodać paprykę wędzoną, sól do smaku i wszystko dokładnie zmiksować.

Przepis

Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i wymieszać. Do mleka dodać cukier, drożdże, dokładnie wymieszać i całość wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, łyżkę oleju i zarobić ciasto. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, w dłoniach formować cienkie placki i smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki posmarować sosem paprykowym i posypać obficie starkowanym żółtym serem.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja