Sałatka z tuńczykiem. Ze stołu znika jako pierwsza
Tuńczyk ma delikatny smak. Dlatego świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Jak każda ryba, lubi towarzystwo soku z cytryny lub limonki, czosnek i świeże zioła. Pasują do niego także czarne oliwki, czerwona cebula, ziarna sezamu, ocet balsamiczny, kapary, suszone pomidory.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Sałatę porwać lub pokroić na małe kawałki. Dodać tuńczyka kukurydzę, pokrojowe pomidory oraz oliwki.
- Można dodać dowolne warzywa, w zależności od gustu i sezonu np: ogórka, paprykę, rzodkiewkę itp.
- Przygotować sos: do słoika wlać sok z cytryny, ocet winny oraz musztardę i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać przyprawy do sałatek, pieprz i sól i jeszcze raz zamieszać. Na koniec wlać olej, zakręcić słoik i energicznie potrząsnąć
- Sosem polać sałatkę i dokładnie wymieszać.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl