Filet z kurczaka w panierce z parmezanu

Znudziła wam się klasyczna panierka z bułki tartej? Marta, autorka bloga "Marta M.", proponuje pierś kurczaka obtoczoną w tartym parmezanie. Tak przygotowanie kotlety są chrupiące z zewnątrz i niezwykle soczyste w środku. A do tego ten smak... Musicie wypróbować przepis.

Filet z kurczaka w panierce z parmezanuFilet z kurczaka w panierce z parmezanu
Redakcja

Składniki

  • filet z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka świeżo tartego parmezanu
  • sól, pieprz, papryka
  • olej do smażenia np. kokosowy

Przepis

Filety z kurczaka kroimy na cienkie kotleciki (nie tłuczemy) i doprawiamy delikatnie solą, pieprzem, papryką. Soli używamy oszczędnie, gdyż parmezan dość słony. W misce rozmącamy jajko. W drugiej misce umieszczamy wiórki parmezanu. Obtaczamy filet w jajku i bardzo dokładnie w parmezanie. Smażymy na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami np ziemniakami takimi jak tutaj.

Wybrane dla Ciebie

Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie