Risotto z kurczakiem. Pomysł na obiad w stylu zero waste

Risotto kojarzy się z kuchnią włoską. Tym razem mamy jednak pomysł na polskie risotto Takie danie było popularne w minionej epoce. Jest to świetny sposób na wykorzystanie mięsa z niedzielnego rosołu. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

Risotto z kurczakiem. Pomysł na obiad w stylu zero wasteRisotto z kurczakiem. Pomysł na obiad w stylu zero waste
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 300-400 ml ryżu
  • 300-400 g mięsa gotowanego z kurczaka
  • 2 marchewki świeże (te z zupy będą za miękkie)
  • puszka groszku
  • 100 ml bulionu
  • masło
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • 1-2 jajka

Przepis

Ugotować ryż na sypko z dodatkiem łyżki masła i solą. 300 ml umytego ryżu zalać 430 ml zimnej wody, dodać łyżkę masła i sól, zagotować pod przykryciem, a następnie gotować na małym ogniu około 15 minut, cały czas pod przykryciem.
Mięso obrać z kości i rozdrobnić.

Przepis

Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lub pokroić w julienne. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić marchewkę i chwilę przesmażyć. Dodać groszek i mięso. Chwilę przesmażyć, wlać bulion. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryka słodką i ostrą (zamiast papryki można dodać tymianek). Wymieszać z ryżem. Przełożyć do foremki do zapiekania wysmarowanej masłem. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Polać nią
ryż. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, aż śmietana z jajkami się lekko zarumieni.
Risotto można zapiekać w dużej formie, lub w mniejszych, jednoosobowych foremkach.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości