Trwa ładowanie...
22-12-2014 10:05

Oryginalne pomysły na wigilijnego śledzia

Mięso tej popularnej ryby to skarbnica cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów. Dlatego śledź powinien koniecznie zagościć na naszym świątecznym stole. Tym bardziej, że jest wdzięcznym produktem do przygotowania rozmaitych potraw.

Oryginalne pomysły na wigilijnego śledziaŹródło: 123RF.COM
d423rma
d423rma

Tatar ze śledzia

Składniki: 6 filetów ze śledzia, 2 kiszone ogórki, 4 jajka, 2 grillowane papryki czerwone, cebula, 3 łyżki przecieru pomidorowego, kilka marynowanych grzybków, łyżka kaparów, 2 łyżki miodu lipowego, odrobina świeżo startego imbiru, sól, pieprz.

Przepis Magdy Gessler. Filety śledziowe kroimy w kostkę i przekładamy do szklanej miski. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w podobny sposób jak śledzie. Jajka gotujemy na twardo i również kroimy w kostkę. Paprykę czyścimy z opalonej skóry i kroimy tak jak poprzednie składniki. Łączymy ze sobą wszystkie produkty. Dodajemy kapary, imbir, miód, przecier pomidorowy, pieprz i ewentualnie sól. Całość delikatnie mieszamy.

Zapiekanka śledziowa z camambertem

Składniki: 2 opakowania „matjasów”, 3 ziemniaki, por, 20 g obranych pistacji, ser typu camambert, 150 ml wytrawnego białego wina, 20 g masła, 300 g śmietany 30 proc., 2 jajka, mleko, sól, pieprz, oliwa z oliwek.

d423rma

Śledzie moczymy w mleku (najlepiej przez całą noc), a ziemniaki gotujemy w mundurkach i obieramy. Pora kroimy dość drobno i podsmażamy na maśle, delikatnie soląc i pieprząc. Dodajemy wino i gotujemy, aż się odparuje. Pokrojone w talarki ziemniaki układamy na dnie małych miseczek. Wykładamy na nie podsmażonego pora, pistacje, a na końcu odsączonego z mleka i osuszonego śledzia pokrojonego na mniejsze kawałki. W osobnym naczyniu mieszamy całe jajko, żółtko, śmietanę, sól, pieprz i taką masą zalewamy składniki w miseczce. Na wierzchu układamy obrany ze skórki i pokrojony na plasterki ser camambert. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni na 20-25 minut.

Śledzik pod pierzynką

Składniki:1-2 opakowania śledzi typu „matjas”, 2 jajka na twardo, 2 ugotowane marchewki, 2 ugotowane ziemniaki, ugotowany burak, cebula, majonez, ser żółty.

Bardzo smaczna i przede wszystkim dekoracyjna sałatka. Ugotowane marchewki, jajka (na twardo), ziemniaki i buraka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i sparzamy gorącą wodą. Solimy warzywa. Śledziki kroimy w grube paski. Na dnie szklanego, przezroczystego naczynia (może być okrągłe, owalne, kwadratowe czy prostokątne) układamy warstwami: śledzie, cebulkę, marchewkę, jajko, ziemniaki i buraka. Wierzch smarujemy warstwą majonezu i posypujemy serem żółtym startym na drobnych oczkach.

Śledzik w pomidorach

Składniki: opakowanie „matjasów”, liście sałaty, 4 dorodne pomidory, cebula, posiekany szczypiorek lub natka pietruszki, majonez.

d423rma

Na sałacie układamy grube plasterki pomidora (kroimy w poprzek na połowę, ścinamy wierzchołek i miejsce, gdzie łączył się z gałązką), każdy smarujemy majonezem, posypujemy szczypiorkiem lub pietruszką, a później układamy porcję śledzia. Całość posypujemy dość drobno pokrojoną cebulą. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Śledź z żurawiną

Składniki: opakowanie „matjasów”, 2-3 czerwone cebule, garść suszonych żurawin, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, cukier.

Śledzie moczymy w mleku, przynajmniej godzinę, choć najlepiej pozostawić je w zalewie na całą noc. Cebulę kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wymoczone i osuszone śledzie dzielimy na paski, dodajemy cebulę oraz żurawinę, całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy majonez i odstawiamy potrawę do lodówki na kilka godzin. Śledzie w sosie śliwkowym

d423rma

Składniki: opakowanie „matjasów”, 2 torebki suszonych śliwek kalifornijskich, filiżanka migdałów, 4 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, natka pietruszki, szczypta cukru.

Migdały parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i siekamy (kilka możemy pozostawić do dekoracji). Śliwki moczymy w letniej wodzie przez przynajmniej godzinę, a później przez 10 minut gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Następnie przecieramy przez sito, łączymy z migdałami i oliwą, przyprawiamy do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Filety odsączamy z zalewy. Kroimy wzdłuż na połowę, zwijamy w ciasny rulonik, spinamy wykałaczką, układamy w głębokim półmisku i polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Szczelnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki, przynajmniej na godzinę.

Śledź marynowany w pieczonych burakach

Składniki: 2 opakowania „matjasów”, 600 g pieczonych buraków, 50 ml octu, cebula, 400 g ziemniaków, 2 jajka, jabłko, 175 ml oleju rzepakowego, pęczek pietruszki, 2 cytryny, łyżeczka musztardy Dijon, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz.

d423rma

Buraki (ze skórką) zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez około 1,5 godziny w temperaturze ok. 170 st. Jedno jajko gotujemy na twardo. Śledzie kroimy na paski i rozkładamy na talerzu. Posiekaną cebulę mieszamy z olejem i octem, nakładamy na rybę. Buraki i jabłko kroimy w kostkę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i olejem, mieszamy w osobnym naczyniu. Ziemniaki gotujemy na parze, kroimy w kostkę, dodajemy posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, odrobinę oleju, sól i pieprz. W miskach układamy masę buraczano-jabłkową, później śledzie z cebulką, a na końcu ziemniaki. Dekorujemy jajkiem na twardo i polewamy sosem z surowego żółtka, roztartego czosnku, pietruszki, musztardy, soku z cytryny i oleju.

Śledzie po cygańsku

Składniki: 1 kg filetów śledziowych, 40 dag ogórków konserwowych, 2 cebule, por, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki musztardy Dijon, 6 łyżek oleju rzepakowego, 6 łyżek ketchupu, mielona ostra papryka, cukier, pieprz.

Śledzie moczymy w wodzie 3-4 godziny, a później płuczemy, osączamy i kroimy w dużą kostkę. Podobnie jak ogórki i cebulę. Pora kroimy w plasterki, a następnie w połówki. Czosnek obieramy i miażdżymy. Mieszamy cukier ze szczyptą ostrej papryki oraz pieprzu. Stopniowo dodajemy na zmianę: musztardę, ketchup oraz olej, przez cały czas mieszając, tak aby sos się nie rozwarstwił. Przekładamy śledzie do miski, dodajemy ogórki konserwowe, cebulę, por oraz czosnek. Dodajemy przygotowany wcześniej sos i całość dokładnie mieszamy. Gotowe danie podajemy schłodzone.

d423rma

RAF/mp/kuchnia.wp.pl

Korzystałem z książek: „Kuchnia polska” Ewy Aszkiewicz i „52 kontra 52. Okrasa kontra Pascal”

d423rma
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d423rma
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj