Trwa ładowanie...
d352g0z
abc gotowania

Oryginalne pomysły na wigilijnego śledzia

Mięso tej popularnej ryby to skarbnica cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów. Dlatego śledź powinien koniecznie zagościć na naszym świątecznym stole. Tym bardziej, że jest wdzięcznym produktem do przygotowania rozmaitych potraw.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Oryginalne pomysły na wigilijnego śledzia
(123RF.COM)
d352g0z

Tatar ze śledzia

Składniki: 6 filetów ze śledzia, 2 kiszone ogórki, 4 jajka, 2 grillowane papryki czerwone, cebula, 3 łyżki przecieru pomidorowego, kilka marynowanych grzybków, łyżka kaparów, 2 łyżki miodu lipowego, odrobina świeżo startego imbiru, sól, pieprz.

Przepis Magdy Gessler. Filety śledziowe kroimy w kostkę i przekładamy do szklanej miski. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w podobny sposób jak śledzie. Jajka gotujemy na twardo i również kroimy w kostkę. Paprykę czyścimy z opalonej skóry i kroimy tak jak poprzednie składniki. Łączymy ze sobą wszystkie produkty. Dodajemy kapary, imbir, miód, przecier pomidorowy, pieprz i ewentualnie sól. Całość delikatnie mieszamy.

d352g0z

Zapiekanka śledziowa z camambertem

Składniki: 2 opakowania „matjasów”, 3 ziemniaki, por, 20 g obranych pistacji, ser typu camambert, 150 ml wytrawnego białego wina, 20 g masła, 300 g śmietany 30 proc., 2 jajka, mleko, sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Śledzie moczymy w mleku (najlepiej przez całą noc), a ziemniaki gotujemy w mundurkach i obieramy. Pora kroimy dość drobno i podsmażamy na maśle, delikatnie soląc i pieprząc. Dodajemy wino i gotujemy, aż się odparuje. Pokrojone w talarki ziemniaki układamy na dnie małych miseczek. Wykładamy na nie podsmażonego pora, pistacje, a na końcu odsączonego z mleka i osuszonego śledzia pokrojonego na mniejsze kawałki. W osobnym naczyniu mieszamy całe jajko, żółtko, śmietanę, sól, pieprz i taką masą zalewamy składniki w miseczce. Na wierzchu układamy obrany ze skórki i pokrojony na plasterki ser camambert. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni na 20-25 minut.

Śledzik pod pierzynką

d352g0z

Składniki:1-2 opakowania śledzi typu „matjas”, 2 jajka na twardo, 2 ugotowane marchewki, 2 ugotowane ziemniaki, ugotowany burak, cebula, majonez, ser żółty.

Bardzo smaczna i przede wszystkim dekoracyjna sałatka. Ugotowane marchewki, jajka (na twardo), ziemniaki i buraka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i sparzamy gorącą wodą. Solimy warzywa. Śledziki kroimy w grube paski. Na dnie szklanego, przezroczystego naczynia (może być okrągłe, owalne, kwadratowe czy prostokątne) układamy warstwami: śledzie, cebulkę, marchewkę, jajko, ziemniaki i buraka. Wierzch smarujemy warstwą majonezu i posypujemy serem żółtym startym na drobnych oczkach.

Śledzik w pomidorach

Składniki: opakowanie „matjasów”, liście sałaty, 4 dorodne pomidory, cebula, posiekany szczypiorek lub natka pietruszki, majonez.

d352g0z

Na sałacie układamy grube plasterki pomidora (kroimy w poprzek na połowę, ścinamy wierzchołek i miejsce, gdzie łączył się z gałązką), każdy smarujemy majonezem, posypujemy szczypiorkiem lub pietruszką, a później układamy porcję śledzia. Całość posypujemy dość drobno pokrojoną cebulą. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Śledź z żurawiną

Składniki: opakowanie „matjasów”, 2-3 czerwone cebule, garść suszonych żurawin, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, cukier.

Śledzie moczymy w mleku, przynajmniej godzinę, choć najlepiej pozostawić je w zalewie na całą noc. Cebulę kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wymoczone i osuszone śledzie dzielimy na paski, dodajemy cebulę oraz żurawinę, całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy majonez i odstawiamy potrawę do lodówki na kilka godzin. Śledzie w sosie śliwkowym

d352g0z

Składniki: opakowanie „matjasów”, 2 torebki suszonych śliwek kalifornijskich, filiżanka migdałów, 4 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, natka pietruszki, szczypta cukru.

Migdały parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i siekamy (kilka możemy pozostawić do dekoracji). Śliwki moczymy w letniej wodzie przez przynajmniej godzinę, a później przez 10 minut gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Następnie przecieramy przez sito, łączymy z migdałami i oliwą, przyprawiamy do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Filety odsączamy z zalewy. Kroimy wzdłuż na połowę, zwijamy w ciasny rulonik, spinamy wykałaczką, układamy w głębokim półmisku i polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Szczelnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki, przynajmniej na godzinę.

Śledź marynowany w pieczonych burakach

Składniki: 2 opakowania „matjasów”, 600 g pieczonych buraków, 50 ml octu, cebula, 400 g ziemniaków, 2 jajka, jabłko, 175 ml oleju rzepakowego, pęczek pietruszki, 2 cytryny, łyżeczka musztardy Dijon, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz.

d352g0z

Buraki (ze skórką) zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez około 1,5 godziny w temperaturze ok. 170 st. Jedno jajko gotujemy na twardo. Śledzie kroimy na paski i rozkładamy na talerzu. Posiekaną cebulę mieszamy z olejem i octem, nakładamy na rybę. Buraki i jabłko kroimy w kostkę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i olejem, mieszamy w osobnym naczyniu. Ziemniaki gotujemy na parze, kroimy w kostkę, dodajemy posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, odrobinę oleju, sól i pieprz. W miskach układamy masę buraczano-jabłkową, później śledzie z cebulką, a na końcu ziemniaki. Dekorujemy jajkiem na twardo i polewamy sosem z surowego żółtka, roztartego czosnku, pietruszki, musztardy, soku z cytryny i oleju.

Śledzie po cygańsku

Składniki: 1 kg filetów śledziowych, 40 dag ogórków konserwowych, 2 cebule, por, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki musztardy Dijon, 6 łyżek oleju rzepakowego, 6 łyżek ketchupu, mielona ostra papryka, cukier, pieprz.

Śledzie moczymy w wodzie 3-4 godziny, a później płuczemy, osączamy i kroimy w dużą kostkę. Podobnie jak ogórki i cebulę. Pora kroimy w plasterki, a następnie w połówki. Czosnek obieramy i miażdżymy. Mieszamy cukier ze szczyptą ostrej papryki oraz pieprzu. Stopniowo dodajemy na zmianę: musztardę, ketchup oraz olej, przez cały czas mieszając, tak aby sos się nie rozwarstwił. Przekładamy śledzie do miski, dodajemy ogórki konserwowe, cebulę, por oraz czosnek. Dodajemy przygotowany wcześniej sos i całość dokładnie mieszamy. Gotowe danie podajemy schłodzone.

d352g0z

RAF/mp/kuchnia.wp.pl

Korzystałem z książek: „Kuchnia polska” Ewy Aszkiewicz i „52 kontra 52. Okrasa kontra Pascal”

d352g0z

Podziel się opinią

Share
d352g0z
d352g0z