Mięsa na Boże Narodzenie – przepisy
Mięsa są nieodłączną częścią tradycyjnych posiłków podawanych na polskich stołach w Boże Narodzenie. Jeśli potrzebujecie inspiracji, poniżej znajdziecie zestawienie przepisów na świąteczne mięsa.
Schab na Boże Narodzenie
Schab pieczony to popularne danie na święta Bożego Narodzenia, które często trafia do świątecznego menu Polaków. Duża popularność tego dania może wynikać z faktu, że schab należy do najpopularniejszych mięs na świecie, a w Polsce również przyrządzanie potraw ze schabu wieprzowego ma długą tradycję.
Gdy zechcemy przygotować to mięsiwo jako danie bożonarodzeniowe, istnieje prawdopodobieństwo, że zdecydujemy się na schab ze śliwką. Właśnie ta wariacja należy do tradycyjnych polskich dań świątecznych. Schab pieczony możemy przyrządzić na kilka sposobów, oto kilka z nich:
Kaczka na Boże Narodzenie
Do powszechnie lubianych dań bożonarodzeniowych należy też kaczka, którą tradycyjnie nadziewa się ze śliwkami, ale może też być podawana z jabłkami czy żurawiną. Drób często ląduje na polskich stołach, a dzieje się tak głównie w domach miłośników kuchni staropolskiej. Przepisy na pieczoną kaczkę często bywają modyfikowane, a mięso to podaje się np. z grzybami, w burakach, a także w gruszkach, pomarańczach lub z innymi owocami.
Indyk na Boże Narodzenie
Przygotowanie indyka jako danie na świąteczny stół to dobra propozycja dla osób, które nie przepadają za ciężkimi mięsami lub muszą dbać o zdrowie. Chude mięso z indyka jest lekkostrawne w porównaniu z innymi mięsami tradycyjnie serwowanymi na świątecznym stole. Wprawnie przyrządzony indyk dobrze smakuje w wielu kompozycjach i może stanowić świetną odmianę od tłustych mięsiw, które zwykle trafiają na bożonarodzeniowy stół. Jak możemy przygotować indyka na Boże Narodzenie? Poniżej kilka przykładów.
Wędliny na Boże Narodzenie
Poza mięsnymi daniami obiadowymi na stół bożonarodzeniowy trafiają też wędliny, które jadane są również na śniadanie czy kolację. Szynki podczas świąt tradycyjnie podaje się na półmisku, ważny jest więc ich wygląd oraz zapach. Bezkonkurencyjne pozostają więc świeże szynki domowego wyrobu. Wśród wędlin podawanych podczas rodzinnego świętowania Bożego Narodzenia mogą znaleźć się aromatyczne szynki doprawiane majerankiem, czosnkiem, papryką, a nawet chili, czy też pieczone z jałowcem.
Pasztety na Boże Narodzenie
Inną klasyczną potrawą przygotowywana na Boże Narodzenie jest mięsny pasztet, a więc tradycyjna przystawka pojawiająca się w polskich domach głównie na specjalne okazje. Pasztety przyrządza się z mięsa pieczonego, gotowanego albo surowego. Może to być m.in. mięso drobiowe, dziczyzna oraz podroby. Domowy pasztet zaserwujemy na ciepło lub zimno, często z dodatkiem chrzanu lub żurawiny.