Mięsa na Boże Narodzenie – przepisy

Mięsa są nieodłączną częścią tradycyjnych posiłków podawanych na polskich stołach w Boże Narodzenie. Jeśli potrzebujecie inspiracji, poniżej znajdziecie zestawienie przepisów na świąteczne mięsa.

Polską tradycją jest podawanie na bożonarodzeniowy obiad przygotowanego na różne sposoby mięsa
Źródło zdjęć: © 123RF
Marlena Kostyńska

Schab na Boże Narodzenie

Schab pieczony to popularne danie na święta Bożego Narodzenia, które często trafia do świątecznego menu Polaków. Duża popularność tego dania może wynikać z faktu, że schab należy do najpopularniejszych mięs na świecie, a w Polsce również przyrządzanie potraw ze schabu wieprzowego ma długą tradycję.

Gdy zechcemy przygotować to mięsiwo jako danie bożonarodzeniowe, istnieje prawdopodobieństwo, że zdecydujemy się na schab ze śliwką. Właśnie ta wariacja należy do tradycyjnych polskich dań świątecznych. Schab pieczony możemy przyrządzić na kilka sposobów, oto kilka z nich:

Kaczka na Boże Narodzenie

Do powszechnie lubianych dań bożonarodzeniowych należy też kaczka, którą tradycyjnie nadziewa się ze śliwkami, ale może też być podawana z jabłkami czy żurawiną. Drób często ląduje na polskich stołach, a dzieje się tak głównie w domach miłośników kuchni staropolskiej. Przepisy na pieczoną kaczkę często bywają modyfikowane, a mięso to podaje się np. z grzybami, w burakach, a także w gruszkach, pomarańczach lub z innymi owocami.

Indyk na Boże Narodzenie

Przygotowanie indyka jako danie na świąteczny stół to dobra propozycja dla osób, które nie przepadają za ciężkimi mięsami lub muszą dbać o zdrowie. Chude mięso z indyka jest lekkostrawne w porównaniu z innymi mięsami tradycyjnie serwowanymi na świątecznym stole. Wprawnie przyrządzony indyk dobrze smakuje w wielu kompozycjach i może stanowić świetną odmianę od tłustych mięsiw, które zwykle trafiają na bożonarodzeniowy stół. Jak możemy przygotować indyka na Boże Narodzenie? Poniżej kilka przykładów.

Wędliny na Boże Narodzenie

Poza mięsnymi daniami obiadowymi na stół bożonarodzeniowy trafiają też wędliny, które jadane są również na śniadanie czy kolację. Szynki podczas świąt tradycyjnie podaje się na półmisku, ważny jest więc ich wygląd oraz zapach. Bezkonkurencyjne pozostają więc świeże szynki domowego wyrobu. Wśród wędlin podawanych podczas rodzinnego świętowania Bożego Narodzenia mogą znaleźć się aromatyczne szynki doprawiane majerankiem, czosnkiem, papryką, a nawet chili, czy też pieczone z jałowcem.

Pasztety na Boże Narodzenie

Inną klasyczną potrawą przygotowywana na Boże Narodzenie jest mięsny pasztet, a więc tradycyjna przystawka pojawiająca się w polskich domach głównie na specjalne okazje. Pasztety przyrządza się z mięsa pieczonego, gotowanego albo surowego. Może to być m.in. mięso drobiowe, dziczyzna oraz podroby. Domowy pasztet zaserwujemy na ciepło lub zimno, często z dodatkiem chrzanu lub żurawiny.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości