WAŻNE
TERAZ

Inflacja w Polsce. Jest szybki szacunek za sierpień

Kompot z suszonych owoców. Prozdrowotny wigilijny napój

Oto przepis, który sprawi, że kompot skutecznie poprawi trawienie.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Kompot z suszonych owoców na polskich stołach pojawia się co roku w trakcie kolacji wigilijnej. Może być traktowany jako napój lub osobne danie. Jak podpowiada Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", kompot z suszu najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu - dopiero wtedy nabiera właściwego, intensywnego smaku.

Warto wiedzieć, że w kuchni staropolskiej kompot serwowany był nie tylko od święta, ale także w dzień powszedni. Wszystko za sprawą jego prozdrowotnych właściwości. Owocowy susz, czyli główny składnik, to potężna dawka potasu (pierwiastek ten dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe), magnezu (chroni serce i układ nerwowy)
, żelaza (podstawowy składnik hemoglobiny, odpowiadający m.in. za przechowywanie i transportowanie tlenu w czerwonych krwinkach) oraz miedzi (reguluje aktywność wielu enzymów). Kompot z suszu to przede wszystkim bogate źródło błonnika pokarmowego. Przyspiesza perystaltykę jelit, w związku z czym poprawia trawienie oraz daje szybsze uczucie sytości. Tym samym łatwiej opanować nadmierną ochotę na jedzenie, która często towarzyszy nam przy świątecznym stole.

Mimo pozytywnego wpływu suszonych owoców na organizm, ich spożycie należy jednak kontrolować z uwagi na dużą kaloryczność (możemy ją zmniejszyć, dodając mniej cukru), ale także współczesne sposoby ich suszenia. Szczególnie kontrowersyjne jest używanie dwutlenku siarki. Najlepiej wybierać ciemniejsze, "brzydsze" okazy suszonych owoców. Czytając etykiety zwracajmy też uwagę, czy padają hasła typu: „zawiera E220”, „zawiera dwutlenek siarki”, „zawiera siarczany (siarczyny)”, „konserwowany siarką”, „konserwowany bezwodnikiem kwasu siarkowego”. Dla pewności warto także opłukać dokładnie suszone owoce przed gotowaniem.

Składniki na kompot z suszonych owoców:

300 g suszonych jabłek
300 g suszonych gruszek
200 g suszonych śliwek
24 g cukru
2,5 l zimnej wody
szczypta cynamonu, skórka cytrynowa

Przygotowanie:

Zaczynamy od dokładnego umycia owoców, a następnie kroimy większe kawałki. Produkty umieszczamy w sporym garnku i zalewamy zimą wodą. Stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier, doprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę na średnim ogniu. Po przestudzeniu kompot jest gotowy. . Jeżeli gruszki są w całości, to kroję je na połówki. Zalewam owoce zimną wodą i stawiam garnek na wolnym ogniu.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad