Trwa ładowanie...

Kompot z suszonych owoców. Prozdrowotny wigilijny napój

Oto przepis, który sprawi, że kompot skutecznie poprawi trawienie.

Kompot z suszonych owoców. Prozdrowotny wigilijny napójŹródło: www.przepisytradycyjne.pl
d3ue3st
d3ue3st

Kompot z suszonych owoców na polskich stołach pojawia się co roku w trakcie kolacji wigilijnej. Może być traktowany jako napój lub osobne danie. Jak podpowiada Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", kompot z suszu najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu - dopiero wtedy nabiera właściwego, intensywnego smaku.

Warto wiedzieć, że w kuchni staropolskiej kompot serwowany był nie tylko od święta, ale także w dzień powszedni. Wszystko za sprawą jego prozdrowotnych właściwości. Owocowy susz, czyli główny składnik, to potężna dawka potasu (pierwiastek ten dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe), magnezu (chroni serce i układ nerwowy)
, żelaza (podstawowy składnik hemoglobiny, odpowiadający m.in. za przechowywanie i transportowanie tlenu w czerwonych krwinkach) oraz miedzi (reguluje aktywność wielu enzymów). Kompot z suszu to przede wszystkim bogate źródło błonnika pokarmowego. Przyspiesza perystaltykę jelit, w związku z czym poprawia trawienie oraz daje szybsze uczucie sytości. Tym samym łatwiej opanować nadmierną ochotę na jedzenie, która często towarzyszy nam przy świątecznym stole.

Mimo pozytywnego wpływu suszonych owoców na organizm, ich spożycie należy jednak kontrolować z uwagi na dużą kaloryczność (możemy ją zmniejszyć, dodając mniej cukru), ale także współczesne sposoby ich suszenia. Szczególnie kontrowersyjne jest używanie dwutlenku siarki. Najlepiej wybierać ciemniejsze, "brzydsze" okazy suszonych owoców. Czytając etykiety zwracajmy też uwagę, czy padają hasła typu: „zawiera E220”, „zawiera dwutlenek siarki”, „zawiera siarczany (siarczyny)”, „konserwowany siarką”, „konserwowany bezwodnikiem kwasu siarkowego”. Dla pewności warto także opłukać dokładnie suszone owoce przed gotowaniem.

Składniki na kompot z suszonych owoców:

300 g suszonych jabłek
300 g suszonych gruszek
200 g suszonych śliwek
24 g cukru
2,5 l zimnej wody
szczypta cynamonu, skórka cytrynowa

d3ue3st

Przygotowanie:

Zaczynamy od dokładnego umycia owoców, a następnie kroimy większe kawałki. Produkty umieszczamy w sporym garnku i zalewamy zimą wodą. Stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier, doprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę na średnim ogniu. Po przestudzeniu kompot jest gotowy. . Jeżeli gruszki są w całości, to kroję je na połówki. Zalewam owoce zimną wodą i stawiam garnek na wolnym ogniu.

d3ue3st
d3ue3st
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ue3st
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj